Wyclef Jean sjöng i EU-parlamentet – vill stoppa ny lag

Uppdaterad
Publicerad

Artisten Wyclef Jean tog under onsdagen upp sitt främsta vapen i sitt lobbyarbete mot en ny EU-lag om upphovsrätt på internet. På besök i EU-parlamentet i Strasbourg bjöd den notoriske hitmakaren på sång och musik i hopp om att stoppa förslaget som han menar hotar kulturen.

Under onsdagen röstar EU-parlamentet om ett nytt upphovsrättsdirektiv. En som tycker att förslaget är så pass illa, och att någon kanske borde larma genom att ”call 911”, är den haitisk-amerikanske artisten Wyclef Jean.

På plats i EU-parlamentet i Strasbourg inför omrösningen utlovade artisten ett litet framförande, om någon kunde fixa fram en gitarr.

– Deliver an acoustic guitar and I will deliver you a voice, sade Wyclef till SVT Nyheter.

Resten är, som det heter, historia. Det hela går att bevittna i klippet ovan.

Företrädarna vill se starkare skydd

Wyclef Jean och många andra menar att förslaget i EU hotar kultur som bygger på att dela, sprida och sampla varandras verk. Konstnärer stora som små inte ska vara rädda för den utvecklingen, anser kritikerna.

De som är för förslaget tycker att konstnärer och kreatörer i dag har för svagt skydd för sina verk.

EU-parlamentet har tidigare röstat nej till förslaget. Nu har det dock omarbetats och beslut i frågan ska fattas under onsdagen – när den slutgiltiga omröstningen äger rum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.