• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Trollhättan i Trollhättans kommun, Västra Götalands län. Det brinner just nu kraftigt i ett industriområde på Stallbackavägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

EU-parlamentet i Strasbourg. Foto: Fredrik Persson/TT

EU-parlamentet röstar nej till EU-nätupphovsrätt

Uppdaterad
Publicerad

Europaparlamentet röstar nej till att skicka förslaget om upphovsrätt på internet direkt vidare till medlemsländernas regeringar, rapporterar flera internationella nyhetsbyråer.

EU-parlamentet röstade på torsdagen för att skicka tillbaka det kritiserade förslaget om ett nytt upphovsrättsdirektiv till det ansvariga utskottet.

Förslaget handlade bland annat om att medier ska få betalt för att användare av sociala medie-företag som Facebook och Twitter länkar till de traditionella mediernas material.

Dessutom skulle upphovsrättsfilter placeras på sociala medier för förhindra upphovsrättskyddat material från att sprids utan tillstånd.

”Enormt medborgligt engagemang”

Förslaget hade tidigare antagits på utskottsnivå, men eftersom fler än tio procent av ledamöterna i kammaren i Strasbourg kritiserat förslagen togs dessa till omröstning.

Och efter att förslaget röstats ned skickas det nu tillbaks till utskottet för att bearbetas.

– Det här är väldigt bra för internet och yttrandefriheten. Tack vare det enorma medborgerliga engagemanget med tiotusentals människor som har hört av sig till sina parlamentariker lyckades vi stoppa förslaget. Nästa steg är att övertyga parlamentet om att anta ett bättre förslag vid nästa möte i september, skriver EU-parlamentariker Max Andersson (MP) i en kommentar till SVT.

– Frågan om upphovsrätt behöver tas på allvar. Där vi skyddar det fria internet och ser till att kulturskapare får rättvist betalt. Jag valde att ställa in min närvaro i Almedalen för att övertala andra att rösta rätt, så det är bra att vi har lyckats med denna delseger, skriver Fredrick Federley (C), om beslutet i ett mejl till SVT.

Inför omröstningen rådde stor enighet bland representanter för alla svenska partier om att förslaget var dåligt och behövde bearbetas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.