Johan Egeskog är en av de fem ljudtekniker som klipper ned låtarna i Sommar i P1. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges radio

Musikklipparna i Sommar i P1 hyllas efter medieprofilens inlägg

Publicerad

Har vi gett tillräcklig cred till klipparen som får varje låt i den ”förkortade musiken” i Sommar i P1 att låta som små superhits? Den frågan ställde sig medieprofilen Emanuel Karlsten i ett Twitter-inlägg. Nu strömmar hyllningarna in till Johan Egeskog och hans kollegor.

– Det är kul att jobbet vi tekniker lägger ned uppskattas, säger ljudteknikern Johan Egeskog, som har jobbat med Sommar i P1 sedan 2012.

”Musiken i podden är förkortad av upphovsrättsliga skäl”

De som har lyssnat på Sommar i P1 i efterhand vet att låtarna som bryter in då och då är kortade till runt 30 sekunder. Trots det blir resultatet ofta väldigt bra. Det tyckte journalisten och medieprofilen Emanuel Karlsten som skrev ett inlägg på Twitter där han hyllade klipparen.

Även på Instagram lade han upp en bild på inlägget och lade till texten ”Träd fram, ta emot publikens jubel”. Johan Egeskog var en av ljudteknikerna som svarade på inlägget. Snart fylldes kommentarsfältet av hyllningar.

”Hatten av för er allihop! Så proffsigt gjort!”

”Musikalisk och klok klippning varje gång. Essensen av en låt är inte lätt att fånga på några sekunder”

”Vissa låtar blir nästan bättre”

Profilerna hängde på

Även några kända ansikten hängde på i hyllningskören.

”Ett geni” skriver författaren och medieprofilen Sigge Eklund.

”Hurrah!” skriver gastronomen Edward Blom.

Även Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch har gillat inlägget.

Tar en kvart att klippa

– Vi får faktiskt höra sånt här lite då och då via sociala medier, men inte att någon så pass stor medieprofil går ut med det, säger Johan Egeskog som är en av fem ljudtekniker som jobbar med Sommar i P1.

Att klippa ned en låt tar runt en kvart berättar han. Ibland upp till en halvtimme om man känner sig riktigt trög för stunden.

– De svåraste låtarna är de som är varierade och har många olika typer av musikaliska passager. Utmaningen är att väva ihop det snyggt till en helhelt som lyssnaren kan uppfatta på ett bra sätt. Ibland får man vara selektiv och välja en passage som bäst representerar det programmet vill säga.

Jesper Rönndahls Beyoncé-låt svårast

Den roligaste och tuffaste utmaningen stod komikern Jesper Rönndahls sommarprat för.

– Han körde Beyoncés ”Love on top” och sa specifikt att ”här kommer låten med de fyra höjningarna i”. Så då gav jag mig den på att få in dem alla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.