Musikproducenten Martin Birch är död

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiska producenten Martin Birch är död. Han var en legendar inom hårdrocksscenen och har producerat album till band som Black Sabbath, Deep Purple, Rainbow och Whitesnake. Han blev 71 år gammal.

Martin Birch började sin karriär som ljudtekniker, bland annat åt band som Fleetwood Mac och Deep Purple. Han producerade sammanlagt elva skivor till Deep Purple inklusive klassiker som Deep Purple In rock, Machine Head och Burn. På meritlistan finns också album av band som Whitesnake, Black Sabbath, Wishbone Ash och Iron Maiden.  

David Coverdale, tidigare sångare i Deep Purple och sedan slutet av 70-talet sångare i Whitesnake, uttrycker sin sorg på Twitter:

”Det är med mycket tungt hjärta som jag just fått veta att min kära vän och producent Martin Birch har gått bort. Martin var en stor del av mitt liv. Han hjälpte mig från första gången vi möttes ända till Slide it in. Mina tankar går till hans familj, vänner och fans”.

Även Black Sabbath-basisten Geezer Butler beklagar sorgen:

”Sorgsen att höra om Martin Birchs bortgång. En briljant producent. Hade nöjet att arbeta med honom på Black Sabbath-skivorna Heaven and Hell och Mob Rules. Mina kondoleanser till Vera och familjen.”, skriver han på sitt Twitter-konto.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.