En militärkonvoj patrullerar gatorna i Mandalay i Myanmar. Foto: AP/TT

Myanmar blockerar Facebook

Uppdaterad
Publicerad

Flera internetleverantörer i Myanmar har blockerat Facebook. Landets nya militärstyre meddelar att de vill stänga av tjänsten till och med söndag ”för stabilitetens skull”.

För många i landet är Facebook synonymt med internet och flera oppositionella i landet har använt sajten för att kommunicera med omvärlden och myanmarierna.

Sedan militärkuppen inleddes har invånare i Myanmar protesterat genom att gå ut på sina balkonger och slå på kastruller – även denna protest har planerats via Facebook, skriver The Guardian.

”Vi ber för Aung San Suu Kyis hälsa”, ”vi ber för Myanmars frihet” och ”vi ber för att den militära kontrollen ska upphöra”, var några av de slagord som myanmarier uppmanade varandra att ropa från balkongerna i meddelanden som spreds på Facebook.

Även Instagram blockerat

Instagram och Whatsapp, som ägs av Facebook, har också blockerats eller begränsats.

Enligt Reuters har blockeringen dock inte varit heltäckande och några har lyckats få tillgång till Facebook. I vissa fall har det gått att kringgå blockeringen genom att ladda ner privata nätverk (VPN).

Myanmars demokratiskt valda ledare Aung San Suu Kyi greps i måndags under en räd. Hon anklagas för brott mot landets importagar. Enligt polisen handlar det om importerade radioapparater av walkie- talkie-typ som används utan tillstånd.

Tar aktivt bort kuppinlägg

The Guardian skriver att militären rättfärdigat kuppen genom att säga att Aung San Suu Kyis parti National League for Democracy (NLD) gjorde sig skyldigt till valfusk i under valet i november förra året – något som tillbakavisats av valobservatörer.

Facebook uppger att de behandlar kuppen i landet som en kris och tar aktivt bort inlägg som hyllar eller stödjer kuppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.