Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Myndighet inleder tillsyn mot Moderaternas videohälsningar Foto: Moderaterna

Myndighet inleder tillsyn mot Moderaternas videohälsningar

Uppdaterad
Publicerad

Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, inleder en granskning av Moderaterna med anledning av partiets videohälsningar som skickades ut inför valet 2022.

Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, har tagit emot ”ett stort antal klagomål” mot de personliga videohälsningar Moderaterna skickade ut inför valet.

– Vi har tagit emot ungefär 150 klagomål. Det de har upplevt är att deras personuppgifterna har exponerats och visats i videohälsningarna utan att de fått tycka till om det och att uppgifterna har varit tillgängliga för andra, säger Martin Wetzler, jurist på IMY.

Ska utreda om uppgifter kan ha hamnat utomlands

Klagomålen gäller bland annat misstankar om att personuppgifter lagrats utomlands via de tjänster som använts för att skicka hälsningarna samt att partiet inte informerat om hur personuppgifter använts under kampanjen, skriver IMY.

Nu ska myndigheten utreda om partiet hade rätt att samla in personuppgifter, samt om uppgifter kan ha överförts till USA i samband med videohälsningarna.

I den svenska lagen görs vissa undantag från dataskyddsförordningen, GDPR, med hänsyn till yttrande- och informationsfriheten. Undantaget omfattar behandlingar av personuppgifter som sker för journalistiska ändamål.

Moderaterna välkomnar granskning

Enligt IMY ska man även utreda om Moderaterna haft ett journalistiskt ändamål med hela eller delar av sin personuppgiftsbehandling.

Kan en kampanjvideo ha ett journalistiskt ändamål?

– Mycket av det bygger på fri spridning på åsikter och idéer och ett parti som delar med sig av ett politiskt budskap kan ha ett journalistisk ändamål med spridningen av det budskapet, säger Martin Wetzler.

Moderaterna ställer inte upp på intervju, men skriver i ett sms till Kulturnyheterna:

”Vi välkomnar att IMY tar initiativ till att titta närmare på personuppgiftsbehandlingen i förhållande till personliga videohälsningar. Moderaterna tar den personliga integriteten på stort allvar. Vi kommer självklart att bistå IMY i deras tillsynsarbete”.

Moderaterna låter också hälsa att filmen under natten till onsdag vann pris på amerikanska Reed awards – ”den politiska kampanjvärldens motsvarighet till Oscarsgalan”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.