Mannen som misstänktes för att ha sålt mynt från Kungliga myntkabinettet friades i tingsrätten. Foto: SVT

Mynt för miljoner saknas – tidigare anställd på Myntkabinettet i rättegång

Uppdaterad
Publicerad

Idag inleds rättegången mot en tidigare anställd på Kungliga Myntkabinettet som anklagas för att ha sålt vidare mynt och sedlar som försvunnit från museets samlingar.

Målet gäller mynt och sedlar till ett värde av nästan 4 miljoner som en tidigare anställd på Kungliga Myntkabinettet sålde mellan 2008 och 2013 – och som enligt åklagaren ska vara stulna från museets samlingar. 

– Jag tycker vi har ett gott bevisläge. Framförallt en flagrant överenstämmelse över vad han har sålt och vad som saknas [i museets samlingar]. Det finns ingen annan rimlig förklaring än att de kommer därifrån, säger kammaråklagare Jens Nilsson.    

Den åtalades advokat Ingrid Elovsson säger att den åtalade nekar till brott och skriver vidare ”De mynt som han har befattat sig med har han fått till sig genom arv, köp och byte, allt på legal väg”. 

En annan före detta anställd dömd för stöld

Noterbart är att en annan före detta anställd på Kungliga Myntkabinettet 2017 dömdes för stöld från museets samlingar. Enligt åklagaren finns det dock inga kopplingar mellan de två fallen. I en genomgång av samlingarna upptäcktes att 1 200 artefakter saknades till ett värde av 25 miljoner.

– Det är ju skrämmande att det är så mycket som saknas, det han har sålt är ju en bråkdel av det som saknas. Det är tråkigt att det varit så lätt att stjäla, det är beklämmande, säger kammaråklagare Jens Nilsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.