Christina Larsson Malmberg är sopran och en av grundarna till Operabyrån. Foto: Eva Hultstrand

Ny konsert hyllar talangfulla nunnor och deras musik

Uppdaterad
Publicerad

Under många århundraden var nunnor musikaliska superstjärnor. Det menar i alla fall Operabyrån, som ikväll framför konserten ”Mystikens systrar – musikaliska nunnor och banbrytande feminister”.

– Köerna ringlade på gatorna och kungligheter kom från när och fjärran för att lyssna på nunnorna. Folk var inte säkra på om dessa gudomliga röster tillhörde änglar eller människor, berättar Christina Larsson Malmberg, sopran och en av grundarna till Operabyrån.

Bland tonsättarna på konserten finns Kassia, som levde på 800-talet i Bysans, nuvarande Turkiet. Flera av hennes hymner är idag en del av den ortodoxa kyrkans liturgi.

Den kanske mest kända tonsättande nunnan idag är Hildegard av Bingen som levde på 1100-talet i dagens Tyskland. Hennes musik var avancerad för sin tid, med ett stort omfång och virtuosa passager. Hildegard av Bingen var också författare, medicinare och filosof och blev en mycket känd kulturprofil på sin tid.

I konserten ingår dessutom flera italienska tonsättarnunnor från 1600-talet, som Isabella Leonarda och Rosa Giacinta Badalla. 

Skapade oro bland präster

Men att nunnorna och deras musik var så framgångsrika skapade också problem.

– Det oroade prästerskapet och de som styrde i kyrkan, för de tyckte att folk kom till kyrkan av fel anledningar. De kom med massor av förbud, nunnorna fick till exempel inte spela trombon och de fick inte sjunga flerstämmigt, förutom vissa söndagar. Men uppenbarligen trotsade nunnorna det här, berättar Christina Larsson Malmberg.  

Mängden noter skrivna av nunnor har gjort att Christina Larsson Malmberg och hennes kollegor i Operabyrån har varit tvungna att sålla.

– Det som vi gör nu är bara ett litet axplock. Det finns hur mycket musik som helst, säger hon. 

Konserten är på turné i flera svenska städer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.