Anna-Karin Simlund, vice förbundsordförande vid Sveriges yrkesmusikerförbundet (Symf). Foto: Pontus Lundahl/TT/Symf

Forskare frågar sig: Kan en sångröst hålla hela livet?

Publicerad

Ett nytt forskningsprojekt ska ge kunskap om hur röster åldras. Tanken är att förbättra möjligheterna till ett långt yrkesliv för de som använder rösten i sitt yrke.

– Vi måste ifrågasätta den attityd som finns i scenkonstvärlden att man håller så länge man håller och sedan är det slut, säger Anna-Karin Simlund, vid Sveriges yrkesmusikerförbundet (Symf).

2014 beslutade regeringen att höja pensionsåldern, från 52 till 65 år, för sångare. Det ställer nya krav på yrkesverksamma sångare som vill ha en sångröst som håller ett helt yrkesliv, menar Anna-Karin Simlund, vice förbundsordförande för Sveriges yrkesmusikerförbundet (Symf). Men är det möjligt – och i så fall hur? Det är en av de frågor som forskare vill ha svar på i ett nytt forskningsprojekt.

– Ofta kan man höra att en röst börjar låta gammal, det kan handla om sådant som att rösten kan förlora höjd, det kan bero på att man har hörselproblem och att stämbanden inte kan ta toner som örat inte kan höra. Men varför det händer och vilka faktorer som påverkar har vi ingen kunskap om. Det vill vi ta reda på, säger Anna-Karin Simlund till Kulturnyheterna.

Måste förebygga åldersdiskriminering

Vissa röster ljuder lika klart långt upp i åldrarna medan andra tappar i kvalitet redan i 50-årsåldern. Men varför det är så vet man inte, och inget vetenskapligt underlag finns.

Bakom forskningsprojektet står Göteborgsoperan, Malmö Opera, Kungliga Operan i Stockholm, forskare vid Lunds universitet och Sveriges yrkesmusikerförbundet (Symf) och Anna-Karin Simlund, själv anställd vid Göteborgsoperans kör, menar att det både är en jämlikhets- och en arbetsmiljöfråga.

– Vi har haft flera fall där anställda i operakörer har fått gå eller söka andra jobb då deras röster inte har hållit. Det handlar om att vi inte har kunskap om hur vi kan förebygga och rehabilitera slitningar på stämbanden, och det måste vi ha för att det inte ska bli en åldersdiskriminering.

Vill inte upplevas som en belastning

– Det finns en ”the show must go on”-attityd som bygger på idén om att man håller så länge man håller och sedan är det slut. Det är lite tabu att prata om det här i branschen och jag tror att det handlar om att man inte vill upplevas som en belastning. Samtidigt måste man fråga sig hur ett naturligt åldrande ta sig uttryck i scenkonstvärlden, säger Anna-Karin Simlund. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.