Malmö Operas damkör under repetitioner för Den flygande holländaren, med Cornelia Beskow (liggande) i rollen som Senta. Foto: Jonas Persson

Noterna till Flygande Holländaren försvunna – en vecka före premiär

Uppdaterad
Publicerad

Med bara en vecka kvar till premiären av Den flygande holländaren sitter Malmö Opera ordentligt i klistret. Wagneroperans partitur, som innehåller både noter och anteckningar, försvann under lördagsförmiddagen och har inte setts till sedan dess, något som Sydsvenskan var först att rapportera om.

– Premiären är inte hotad, säger Torgny Nilsson, pressansvarig vid Malmö Opera till Kulturnyheterna.

Det aktuella partituret är uppdelat i två stora böcker med röda pärmar och försvann när det skulle transporteras till Malmö Opera på en cykel. Operan har valt att gå ut på Facebook och efterlysa den svarta väska som böckerna hade placerats i och på måndagen hade inlägget delats över 700 gånger.

– Rent praktiskt så måste vi nu ersätta partituret på ganska kort tid så det innebär att många kommer behöva jobba väldigt hårt på kort tid för att det ska återställas. Det är sex månaders arbete, men det kommer inte ta sex månader att återställa det, säger Torgny Nilsson, pressansvarig vid Malmö Opera.

Torgny Nilsson berättar att de efter händelsen skickade ut folk från Operan att leta efter väskan och partituret, dock utan resultat.

Premiären inte hotad

Efter att väskan försvann har nu Malmö operan polisanmält förlusten. Men Torgny Nilsson säger vidare att han har stor förhoppning om att partituret ska komma tillrätta igen.

– Förhoppningsvis ligger det någonstans och hittas av någon som älskar musik, säger han.

Blir det premiär som det är tänkt?

Premiären är inte hotad, säger han och fortsätter:

– Jag har jobbat här i åtta år och det har alltid blivit premiär på uttänkt dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.