Foto: TT

Klassiska tillfällen då olyckan varit framme

Uppdaterad
Publicerad

Partituret till Malmö operas Den flygande holländaren försvann i helgen när det transporterades på en cykel. Det kanske inte är till någon tröst, men det är i alla fall inte första gången något liknande händer i kulturvärlden. Kulturnyheterna listar därför några förluster – och återfinnanden – vi minns.

Det försvunna partituret, som är uppdelat i två stora böcker med röda pärmar, försvann under en cykeltur i helgen. Om operan inte får tillbaka det måste ett nytt partitur ordnas med nya anteckningar därtill.

Den närstående premiären av uppsättningen ska dock inte vara hotad, säger Malmö Operans pressansvarige Torgny Nilsson till Kulturnyheterna.

Men titt som tätt har liknande händelser hänt. Instrument har glömts på bussar, resväskor fallit ur bilar och hela filmer raderats. Här följer därför några exempel.

Glömde Stradivarius på tåget

År 2012 glömde en musiker kvar en Stradivarius-fiol till ett förmodat värde av flera miljoner kronor på ett tåg i Schweiz. Det sällsynta instrumentet, som han lånat av en vän, återfanns två dagar senare på en hittegodsexpedition.

Även 2008 lämnade en annan violinist kvar en Stradivarius i baksätet på en taxi i New York. Även då blev fiolen senare återlämnad till sin ägare.

Henning Mankells gröna resväska

I november 2014 försvann den framlidne författaren Henning Mankells gröna resväska. Först på Kastrups flygplats, där den kort därpå hittades. Men sedan försvann den igen! I en rondell mellan flygplatsen och skånska Vallåkra.

I väskan fanns förutom kläder och andra privata grejer även ett ovärderligt manuskript. Nämligen Mankells bakgrunds- och arbetsanteckningar av hans 10-åriga bearbetning av Hamlet som strax innan haft premiär på Teatro Avenida i Mocambique.

Väskan efterlystes, hittelön utlovades – men ännu är det oklart om resväskan faktiskt återfanns.

Warhol-verk hittades hos Alice Cooper

I 40 år såg inte hårdrockstjärnan Alice Cooper skymten av det verk han köpte av Andy Warhol på 70-talet. Kanske hade han tappat bort det, kanske hade han rent av glömt bort att han hade det.

Verket som är en del av Warhols Death and disaster-serie och är ett klarrött tryck av ett fotografi föreställande Sing Sing-fängelsets elektriska stol hittades sedermera i Coopers förråd 2017. Enligt hans manager Shep Gordon ”ihoprullad i ett rör”.

Verkets värde uppskattades vara omkring 90 miljoner kronor.

– Allt var en dimma av droger och sprit på den tiden. Men du skulle sett Alice ansikte när vi fick det uppskattade värdet. Han tappade hakan och stirrade på mig: ”Är du seriös? Jag äger ju den!”, sa Shep Gordon till The Guardian om Coopers reaktion efter att verket återfunnits.

Jimi Hendrix glömde skiva i taxi

The Jimi Hendrix Experiences andra studioalbum, Axis: Bold as love, kom 1967. Efter succén med debutplattan Are you experienced var de enligt skivkontrakten tvungna att snabbt vispa ihop ett släpp av en ny skiva samma år.

Men strax efter att inspelningen av Axis: Bold as love var klar glömde Jimi Hendrix masterbanden till plattans första sida i en taxi i London. Och återfanns aldrig. A-sidan fick därför lov att spelas in på nytt.

Dessvärre ska den inte ha fallit Hendrix lika mycket i smaken som första inspelningen.

Toy story 2 raderades

Det var nära att det aldrig blev någon uppföljare till Toy story. För vid ett tillfälle raderades hela animationen till Toy story 2 av misstag.

Men efter att det visat sig att en anställd gjort en back-up på filmen för att kunna jobba hemifrån med sitt nyfödda barn kunde filmen ändå knåpas ihop på nytt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.