Foto: Scanpix

Glömde Stradivarius-fiol på tåget

Publicerad

En musiker glömde kvar en Stradivarius-fiol till ett förmodat värde av flera miljoner kronor på ett tåg i Schweiz. Det sällsynta instrumentet, som han lånat av en vän, återfanns två dagar senare på en hittegodsexpedition.

Mannen hade lånat det flera hundra år gamla instrumentet för att spela på ett födelsedagskalas. När han steg av vid stationen i Bern glömde han kvar det på tåget.

Tågpersonalen först först letat efter instrumentet, men utan resultat. Övervakningskameror från tåget visade att en man hade plockat upp fiolen och klivit av vid en annan station, skriver The Telegraph.

På söndagen dök dyrgripen upp på ett hittegodskontor i Berns station.

Polisen ville inte lämna några uppgifter om de inblandade eller värdet på fiolen, men enligt polisen var mannen mycket glad att återse instrumentet.

Av de fioler som italienaren Antonio Stradivari skapade finns i dag runt 600 kvar och värderas ofta till flera miljoner kronor. Förra året såldes ett sällsynt exemplar för 102 miljoner kronor i en auktion där överskottet av pengarna gick till offer för naturkatastrofen i Japan.

Under 2008 lämnade en annan violinist kvar en Stradivarius i baksätet på en taxi i New York. Även då blev fiolen senare återlämnad till sin ägare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer