Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nacka kommun backar efter konstkritik. Foto: SVT

Nacka backar efter kritik mot ”neutral konst”

Uppdaterad
Publicerad

Nacka kommun ändrar en formulering om ”neutral konst” på sin hemsida efter kritik om politisk styrning av konsten. Det är andra gången kommunens väggmålningsfestival Wall street får kritik för sina formuleringar.

– Jag tycker att det är farligt att man skapar nya slags begrepp för att beskriva konst som är väldigt politiskt styrd, säger kulturjournalisten Anders Rydell.

Under fliken med vanliga ställda frågor på Wall streets hemsida syns ”vad för sorts konst blir det?”. Svaret lyder bland annat: ”Politiskt neutral” – ett svar som fick Svenska Dagbladets kulturjournalist Anders Rydell att reagera.

– Jag menar att det begreppet ”politisk neutralitet” egentligen är omöjligt att tillämpa på offentlig konst. Offentlig konst kan vara politisk på så många olika sätt och den kan också tolkas i efterhand på ett politiskt sätt. Det är inte något som politiken ska gå in och styra, säger han till Kulturnyheterna.

Sedan Anders Rydell skrev om tilltaget har Wall streets hemsida tillfogats ett förtydligande där det står att projektet ska drivas politiskt neutralt.

”Misstag”

– Det var ett misstag, det var ett missförstånd från vår sida. Det måste vi rätta till. Tanken var inte den specifika konsten utan processen. Det är viktigt att alla kommuner kan vara med oavsett politisk majoritet, säger Katarina Wåhlin Alm, stadsutvecklingsdirektör i Nacka.

Anders Rydell menar att formuleringar om ”glad” eller ”neutral” konst riskerar att förändra den offentliga konsten i grunden.

– Jag tycker att det är farligt och jag är rädd att det ska sprida sig också till andra kommuner och andra politiker som ser att “det är så här vi ska kunna kontrollera och styra den offentliga konsten”.

Fick kritik redan 2019

Svaret om olyckliga formuleringar gav Nacka redan 2019 när Wall street kritiserades för att inte hålla politiken på armlängds avstånd från konsten.

Kritiken kom från konstvetare, oppositionen och konstnärernas riksorganisation, KRO. Inför festivalen hade man satt upp riktlinjer om att konsten varken skulle vara samhällskritisk, rebellisk eller aggressiv.

”Ett reklamuppdrag – Inte fri konst”, lät omdömet från KRO.

Wall street hölls första gången i Nacka 2019. Nu vill man ta konceptet till hela länet 2022 under namnet Wall street Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer