Avgörandet i annat brottsmål kan få betydelse för Kulturprofilen Jean-Claude Arnault. Foto: TT/Jonas Ekströmer/Pontus LundahlVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nackdel för Jean-Claude Arnault i parallell HD-dom

Publicerad

Jäv uppstod inte i ett våldtäktsärende där ny bevisning lämnades in efter det att huvudförhandlingen avslutats, enligt en dom i Högsta domstolen (HD). Därmed går domstolen emot den dömdes åsikt att en ny rättegång borde hållas med andra domare.

Avgörandet i detta fall kan få betydelse för om den så kallade Kulturprofilen, Jean-Claude Arnault, kommer att få sin sak prövad i HD.

I hovrätten dömdes han till 2,5 års fängelse för två våldtäkter. Han har överklagat domen till HD och hävdar bland annat att rätten även i hans fall var jävig, eftersom han lämnade in ny bevisning efter huvudförhandlingen.

I väntan på det första jävsavgörandet beslutade HD att skjuta upp beslutet om Arnaults prövningstillstånd, men nu kan domstolen ta upp Kulturprofilens ärende igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer