Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Verket ”Skådis i bur” med skådespelaren och regissören Elin Skarin blev viral. Se klipp från föreställningen här. Foto: SVT/Julia Mård

Naken svensk skådis i bur blev viral: ”Förvånande”

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren Elin Skarin undersökte ”mänsklighet och gränser” i en bur på en teaterscen i tre dygn – i sträck.

Men det som blev en världsnyhet var stunderna hon spenderade naken.

– Förvånande, säger hon till SVT.

Skådespelaren Elin Skarin spenderade 73 timmar i sträck i en bur på Konträrs scen i Stockholm. Hon regisserade verket ”Skådis i bur” själv samtidigt som publiken kunde påverka med gåvor och samtal.

Syftet? Att undersöka mänskligt varande och sociala gränser.

– Vad händer om jag låter personen Elin blandas med konstnären och skådisen Elin? Vad är vad? Och vad finns det för frihet man kan ta med hjälp av teaterscenens kontrakt, säger hon.

Blev viral naken

Elin Skarin sov, åt och gick på toaletten i buren, och vid några tillfällen var hon även naken. Internationell media plockade upp detta, och inom kort var naken svensk skådis i bur en världsnyhet.

Nu, en dryg månad efter Elin Skarin klev ur buren, kan hon konstatera att verket gjort henne mindre nervös inför sin egen prestation, samtidigt som hon är förvånad över uppmärksamheten, som bestod av både applåder och en hel del ilska.

– Reaktionerna efteråt visar på att det finns ett jättestarkt patriarkat som blir skitarga på att jag tar mig den här friheten, säger hon och fortsätter:

– De som gjort artiklarna har inte varit arga. De har mest skrivit att det är bisarrt och det tycker jag är förvånande, eftersom det gjorts mycket mer extrema konstverk genom tiderna.

Anade du inte att det skulle kunna bli viralt?

– Nej, verkligen inte.

Verk utan slut

Publiken kom och gick mellan 09-23. Somliga satt i timmar, andra kikade bara förbi. Nattetid gick det att följa Elin Skarin på en monter utanför teatern. Hon var endast ensam i sammanlagt trettio minuter under hela verket – som fortsatte långt efter att hon klev ut ur buren.

Fortsätter det ännu?

– Absolut, hela den här mediala cirkusen! Men verket har också fortsatt i de som varit där. De har hört av sig och pratar om att de tänker på sin egen bur och vad det är för något, säger Elin Skarin och tillägger:

– Jag tycker att tesen på något sätt funkade: går det att bli fri och undersöka mänsklighet med de här reglerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.