Ronan Farrow har skrivit boken Catch and kill. Foto: AP/TT

Nätbokhandel i Australien drar tillbaka Metoo-bok

Uppdaterad
Publicerad

Ronan Farrow var en av de reportrar som var först med att skriva om de omfattande anklagelserna mot filmmogulen Harvey Weinstein om trakasserier och övergrepp. I dagarna släpps hans bok Catch and kill om fallet, men efter hot om rättsliga åtgärder dras boken tillbaka av minst en nätbokhandel i Australien.

Kunder som förhandsbeställt boken Catch and kill om Harvey Weinstein-skandalen hos nätbokhandeln Booktopia fick under tisdagen veta att boken ”dragits tillbaka” och fick pengarna tillbaka, rapporterar The Guardian. Boken fanns däremot till försäljning hos andra bokhandlare. 

Bakom beslutet ligger hot om rättsliga åtgärder från den australiska journalisten Dylan Howard som författaren till Catch and kill, Ronan Farrow, säger skyddade filmmogulen Harvey Weinstein från negativ publicitet.

Hotar med rättsliga åtgärder

Howards advokater kontaktade enligt The Guardian ett flertal australiska bokåterförsäljare för en månad sedan med budskapet att Farrows bok innehåller ”falska påståenden och förtal”.

”Vår klient har informerat förlaget Little Brown book group (i USA och Storbritannien) och Hachette Australia att om det ärekränkande innehållet finns med i boken har vi fått instruktioner att vidta lämpliga, rättsliga åtgärder”, skriver advokaterna i brevet till bokhandlarna.

Ronan Farrow skriver själv på sitt Twitterkonto att även bokjätten Amazon har stoppat boken i Australien. En sökning på Catch en kill på amazon.com.au ger inga träffar på boken, medan amerikanska Amazon listar den som första sökträff.

Ronan Farrow twittrar att boken tagits bort av närbokhandlar i Australien. Foto: Skrämdump

För en vecka sedan gick amerikanska Pen ut och fördömde att Dylan Howard försökt lägga sig i bokens publicering.

”Att hota en bok, som Howard inte verkar ha läst, och som inte har publicerats än, med en stämning om förtal är inte bara absurt utan även ett beklagligt försök till censur”, skrev organisationen den 7 oktober.

Till Guardian skriver Howards advokatbyrå att de inte varnat bokhandlarna för att sälja boken, utan ”låtit distributörerna veta att de utsätts för risken att stämmas för förtal av vår klient om de felaktiga uppgifterna om Mr Howard publiceras”.

Boken kommer ut på svenska i år under titeln Fånga och döda.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.