Gina Dirawi. Foto: TT

Näthat efter beskedet

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen avslöjades det att Gina Dirawi blir årets julvärd i SVT. Direkt efter nyheten rasade flera personer mot valet i sociala medier.

Det som retar upp dem som skriver är dels att Gina Dirawi redan syns i andra SVT-program som Melodifestivalen och Edit – men framförallt handlar kommentarerna om att hon är muslim.

”En muslim på största kristna högtiden, ni ska ta mig fan skämmas. Vidrigt gjort av SVT”, skriver en anonym kommentator till SVT på sociala medier.

Flera av de mer aggressiva inläggen är grovt rasistiska i sitt språkbruk kring programledarens religion och hudfärg.

Inte en fråga om tro

Safa Safiyari, chef för allmän-tv på SVT, förvånas över reaktionerna.

– Vilken tro man bekänner sig till, om någon alls, är inte en fråga som vi har ställt till någon av våra julvärdar tidigare. Uppdraget är att samla tittarna på årets största familjehelg. När vi valt henne har vi utgått från hennes kompetens, det vill säga hennes starka närvaro i direktsändningar, hennes vana vid miljonpublik, och framför allt det viktigaste kriteriet: att hon älskar julen, säger Safiyari till Kulturnyheterna.

– Väldigt mycket kretsar kring traditionen och julen som vi alla känner igen. Det märks inte i innehållet i programmet vilken tro våra julvärdar har, fortsätter han. 

Gina Dirawi själv säger att hon blivit van vid näthat genom åren, och väljer att fokusera på de många positiva reaktionerna.

– Det var ganska väntat, men det är synd att det är så. Jag har extremt mycket stöd och jag har fått jättemycket fina mejl, så jag fokuserar på det. Det andra har jag fått i flera år, fram och tillbaka, i olika perioder, säger Dirawi till SVT:s program Edit.

Kritiserat blogginlägg

Dirawi får också kritik på nytt för två gamla blogginlägg som kritiserats för att vara antisemitiska. Det handlar bland annat om att hon jämförde Israels agerande i Palestina med förintelsen 2010. Dirawi har upprepade gånger bett om ursäkt för händelserna, bland annat i en intervju med Svenska Dagbladet från 2012.

Men den övervägande delen av reaktionerna i sociala medier har varit positiva. Under eftermiddagen startades en namninsamling till stöd för programledaren, med namnet #backagina. I skrivande stund har 1267 personer skrivit under.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.