Oscar till Navalnyj-dokumentär väcker ilska i Ukraina och Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Under Oscarsgalan prisades filmen ”Navalny” för bästa dokumentär. Beskedet har väckt kritik från både ukrainskt och ryskt håll. SVT:s utrikesreporter Bert Sundström berättar om reaktionerna.

I dokumentären följs den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj efter förgiftningen 2020. Efter att ha överlevt attacken försöker Navalnyj, tillsammans med flera journalister, kartlägga vilka som ligger bakom mordförsöket.

Efter tidigare hyllningar, och pris för ”bästa dokumentär”, sipprar kritik nu fram från både ukrainskt och ryskt håll. Den ryska pro-Kreml-analytikern Sergei Markov har hävdat att filmen är ”antirysk propaganda”. Men det kommer även kritik från Ukraina.

– Navalnyj är ju från början en rysk nationalist – han är ingen hjältefigur i Ukraina, säger Bert Sundström.

Navalnyj har bland annat kritiserats för att inte vilja ta tydlig ställning i Krim-frågan efter 2014. En annan kritik som riktats från ukrainskt håll är att dokumentären prisades samtidigt som Ukrainas president Zelenskyj ska ha stoppats från att tala vid Oscarsgalan.

– Han fick inte prata på Oscarsgalan trots att han ville. Det kan man se lite som ett näsknäpp för Zelenskyj. Men Oscarsgalan är inte ett politiskt forum så att någon stor sak är det inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.