Se direktsändningen här. Foto: TT

Nazistiska NMR och Nordfront får rätt mot Svenska Akademien

Uppdaterad
Publicerad

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen och sajten Nordfront har inte brutit mot upphovsrättslagen genom att publicera utdrag ur dikter av kända svenska poeter i anslutning till nazistiska och stötande publiceringar. Det slår patent- och marknadsdomstolen fast.

I slutet av 2019 stämde Svenska Akademien Nordiska motståndsrörelsen, NMR, och Nordfront efter att ha uppmärksammats på att Esaias Tegnér, Verner von Heidenstam och Viktor Rydbergs dikter citerats på Nordfront sida.

Citat ur deras verk kunde bland annat ses bredvid en video filmad av gärningsmannen bakom terrorattentatet i Christchurch, bilder på hakkors och en artikel som gratulerar Adolf Hitler på 124-årsdagen.

Klassikerskyddet prövas

Enligt den paragraf i upphovsrättslagen som kallas klassikerskyddet så får Svenska Akademien väcka talan om den anser att den ”andliga odlingen” hos ett verk vars upphovsrätt gått ut har kränkts, något man alltså gjort.

Men domstolen går inte på Akademiens linje. Man gör istället bedömningen att klassikerskyddet endast går att tillämpa när verket utsatts för förändringar.

”Det finns enligt domstolen inte något som talar för att klassikerskyddet är avsett att omfatta den situationen att ett verk återges i ett oförändrat skick men i ett sammanhang som framstår som stötande”, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

– Det är första gången som klassikerskyddet prövas i domstol trots att regleringen funnits sedan upphovsrättslagens tillkomst år 1960. Det finns således ingen rättspraxis att falla tillbaka på vid prövningen av målet. Domstolen har i stället gjort sin bedömning med utgångspunkt i lagförarbeten från slutet av 1950-talet, säger rådmannen Thomas Norström.

Svenska Akademien ska enligt domen ersätta Nordfront och NMR för rättegångskostnader på 690.000 respektive 800.000 kronor.

Akademien har ännu inte tagit beslut om domen kommer att överklagas, säger Anders Kylhammar, juridiskt ombud.

NMR har tillbakavisat anklagelserna

Nordiska motståndsrörelsen och Nordfronts juridiska ombud har argumenterat för att citaten återgivits ordagrant och därför inte förvanskats. Dessutom har citaten var tydligt skilda från övrigt publiceringar, hävdar Nordfront.  

– En stor grön ram särskiljer citaten både upp- och nertill och så står det ”citat”. Den är inte bara grafiskt avskärmad, utan också var den är placerad. Ramen följer inte med när man scrollar, sade Henrik Johansson i domstolen. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.