Den 18 juli skulle Nelson Mandela fyllt 100 år – något som nu uppmärksammas av Apartheid-museet i Sydafrika.

Apartheid-museet i Sydafrika hyllar Nelson Mandela inför 100 årsdagen

Uppdaterad
Publicerad

Nelson Mandela skulle i år den 18 juli fyllt 100 år. På Apartheid museum i Sydafrika pågår nu en utställning om den tidigare presidenten och frihetskämpens liv och gärning.
– Tolerans och förlåtelse, det var Mandela, säger Joel Tangai, guide vid Apartheid-museet i Johannesburg till nyhetsbyrån AFP.

Uppmärksammad i hela världen för sin kamp för frihet och mänskliga rättigheter och 1993 års mottagare av Nobels fredspris. Nelson Mandela var under 1900-talet en av de mest framträdande, och kanske även en av de mest respekterade, politikerna i världen som styrde Sydafrika under landets övergång från apartheid.

Nelson Mandela gick bort den 5:e december 2013, 95 år gammal. 2018 markerar året som han skulle ha fyllt 100 år. På Apartheid Museum i Johannesburg, Sydafrika, visas nu en utställning om hans livsgärning.

– Det viktigaste arvet vi har efter honom är att ingen är fri förrän alla är fria. Det är mitt mantra, säger Cathy Kea, en amerikansk besökare vid museet till AFP:

– När jag ser på allt som hänt sen han frigavs och sed hans död så har saker och ting förändrats, men mycket återstår, fortsätter hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer