Tv-serien Störst av allt är baserad på Malin Persson Giolitos bästsäljande roman med samma namn. I rollerna finns bland andra Hanna Ardéhn, Felix Sandman, David Dencik, William Spetz och Evin Ahmad. Foto: NetflixVisa alla (2)
Visa alla (2)

Netflix om Sverigesatsningen: ”Lokalt innehåll otroligt viktigt”

Uppdaterad
Publicerad

I april har den första svenskproducerade Netflixserien premiär. Och det blir den första av många, enligt Lina Brouneus på Netflix. Men enligt en undersökning från i höstas så är ett svenskt Netflixkonto bland det dyraste i världen sett till utbudet. Och de svenska tittarsiffrorna vill Netflix fortfarande inte avslöja.

Lina Brouneus är director of coproduction & acquisition på strömningstjänsten Netflix. Den långa titeln betyder att hon är ansvarig för originalproduktioner i norra Europa. Just nu ligger fokus på Norden.

– Vi tittar på att satsa mycket mer på lokalt innehåll i Norden. I Sverige finns det en fantastisk storytelling, fantastiska program, fantastiska serier, och otroligt mycket begåvad talang som vi jobbar med, säger Lina Brouneus.

Brouneus har en förhoppning om att kunna bredda tv-utbudet genom att sprida det lokala innehållet från icke-engelskspråkiga regioner till hela världen.

– Det som vi har en unik möjlighet att göra på Netflix är att få lokalt innehåll att resa över hela världen. Majoriteten av internationellt innehåll produceras i USA på engelska. Men tittar man på hur många som faktiskt har engelska som sitt förstaspråk så är det kanske bara fem procent av världens befolkning.

Spännande och gripande serie

I april är det premiär för Netflix första lokalproducerade svenska produktion: Tv-serien Störst av allt, baserad på Malin Persson Giolitos deckarsuccé som handlar om en skolskjutning.

– Det är en väldigt spännande och gripande serie. Ett drama som väcker väldigt mycket frågor om skuld och ansvar men även om försoning och förlåtelse, säger Lina Brouneus vars förhoppning är att serien även ska gå hem utanför de nordiska länderna.

Men Lina Brouneus kan inte säga vilken typ av lokalproducerat innehåll som Netflix kommer att satsa på framöver för en svensk publik, utan nöjer sig med att säga att hon framför allt letar efter de ”lokala autentiska historierna”.

Du har stor makt när det gäller vad svenskar ser när de strömmar tv. Vad tycker du är relevant innehåll och vad vill du satsa på?

– Jag skulle vilja säga att det är någonting som är väldigt individuellt. Vi vill kunna ge våra abonnenter en otrolig valmöjlighet.

Svenska Netflix en dyr historia

I höstas visade en undersökning från brittiska företaget Comparitech att Sverige hamnar på plats fyra på listan över de länder där tjänsten är som dyrast i förhållande till hur stort utbud som erbjuds. Enligt Lina Brouneus jobbar Netflix på att utöka antalet titlar. Samtidigt tycker hon inte att kvantitet är det viktigaste.

– Vi vill se till att det finns ett så relevant innehållsutbud som möjligt för våra abonnenter i varje marknad. Det kanske inte alltid mäts i antal titlar utan vad det är för titlar som finns där.

Vad tittas det på mest i Sverige på Netflix?

– Det tittas på en rad olika innehåll.

Hur kommer det sig att Netflix tittarsiffror är hemliga?

– Det vi tittar på är hur många abonnenter vi har och det är något som vi rapporterar om på en kvartalsbasis. Det är det som är viktigt för oss, säger Lina Brouneus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer