Foto: AP/TT

Netflix börjar producera tv-serier i Europa

Publicerad

Strömningjättens publik efterfrågar spanskspråkigt i allt högre utsträckning och kuppserien La casa de papel blev Netflix mest populära serie på ett annat språk än engelska. Nu öppnar Netflix sitt första europeiska produktionskontor i Madrid.

Det är inte första gången som Netflix börjar producera ”originalinnehåll” – alltså filmer och serier gjorda specifikt för bolaget – utanför den amerikanska marknaden.

Förra året blev det till exempel känt att

Författaren Malin Persson Giolitos deckare Störst av allt blir Netflix-serie. Serien produceras av Felix Herngrens bolag FLX.

Men när bolaget nu vill satsa mer på sin spansktalande publik väljer man att för första gången öppna ett europeiskt kontor som har till uppgift att ta fram nya originalserier på spanska åt bolaget, skriver branschtidningen Variety.

Oceans eleven-inspirerade La casa de papel om ett gäng som genomför en enorm pengastöt med gisslan i högstadieålder och dolda bakom Salvador Dalí-masker blev den mest sedda serien på ett annat språk än engelska i företagets historia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.