Ur filmen ”Apornas Planet”. Tidningen Dagbladets röda ruta visar hur nättjänsten Netflix kapar i bilden. Foto: Skärdump från filmen ”Apornas Planet”/Dagbladet

Netflix kapar i filmerna

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska streamingtjänsten beskär ofta mer än vad regissörerna hade tänkt.

Det är inte säkert att du får se hela filmen när du lägger dig ner i soffan för att till exempel titta på ”Apornas Planet” på Netflix. Istället för sju personer i bilden så får du bara se fyra.

Streamingtjänsten beskär nämligen ofta i bildformatet. Mer än vad till exempel Franklin James Schaffner, som regisserat ”Apornas Planet” hade avsett, det skriver Dagbladet.no.

Netflix

Upprörda filmälskare

När filmer ska över från bioduken till andra format måste de beskäras, det är inget nytt. Speciellt då när widescreen inte hade slagit igenom så beskars bilden för att undvika en svart remsa över och under bilden. Men då informerades oftast tittaren om det.

Det är däremot inget streamingtjänsten gör och det är bland annat det som upprört tittarna, skriver tidningen.

Bloggen What Netflix Does har uppmärksammat frågan och publicerar bilder på filmer – före och efter Netflix.

Skyller på kontroller

Netflix kommunikationsdirektör Joris Evers menar att det beror på brister i kvalitetskontrollen. Men att de har som mål att erbjuda den bästa bilden på alla titlar som erbjuds i tjänsten.  

– Tyvärr brister våra kvalitetskontroller ibland och det slutar med att vi erbjuder fel version av en titel. När vi upptäcker det här felet jobbar vi på att ersätta den titeln så snart som möjligt, skriver hon i ett mejl till tidningen.

Tv-pris

När Emmy-nomineringarna presenterades i går fanns två Netflix-serier med. Reglerna har ändrats, så trots att serierna inte sänds via tv har de en chans att vinna tv-världens finaste pris.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Netflix

Mer i ämnet