New York Dolls gitarrist Sylvain Sylvain död

Uppdaterad
Publicerad

Sylvain Sylvain, gitarrist i det legendariska rockbandet New York Dolls, är död, skriver Pitchfork. Robert Eriksson, trummis i På spåret-aktuella rockbandet Hellacopters, minns en legendarisk stilbildare.

– New York Dolls var inflytelserika snarare än berömda, säger han.

Sylvain Sylvain avled i onsdags i sviterna av cancer, enligt ett inlägg på sin officiella Facebook-sida, skrivet av musikerkollegan Lenny Kaye.

Sylvain Mizrahi, som han egentligen hette, föddes i Kairo 1951 i en judisk familj, som senare emigrerade till New York.

Efter att ha spelat i konstellationer som The Pox och Actress rekryterades Sylvain Sylvain till New York Dolls 1971. Han spelade på de två album som bandet släppte på 70-talet och han var med i den uppsättning som återförenades under 00-talet.

New York Dolls har varit en viktig influens för The Hellacopters.

– Ett otroligt viktigt band, speciellt när vi började spela med Hellacopters. Vi spelade in en cover på It's to late på vår första skiva, säger Robert Eriksson.

Fick spela med Sylvain

Robert Eriksson fick också äran att spela tillsammans med Sylvain Sylvain under en turné i Japan, då gick bandet under namnet The Dolls.

– Vi hade en hel dag bara han och jag. Det var hans födelsedag. Vi hamnade på en liten restaurang där det hängde en gitarr på väggen. Det slutade med att han spelade för alla restaurangbesökare och skålade med alla, berättar han.

– Han var inkluderande, positiv och ödmjuk. Han var genuint supertrevlig.

New York Dolls gitarrist Sylvain Sylvain (andra till vänster i bild) är död. Foto: AVRO/Wikimedia Commons

Sylvain Sylvain hedras också av sin vän och kollega, New York Dolls gamle frontman David Johansen, på Instagram:

”Min bästa kompis i många år. Jag minns fortfarande första gången jag såg honom dundra in i replokalen/cykelverkstaden med resväska och gitarr, direkt från planet efter att ha blivit deporterad från Amsterdam. Jag älskade honom direkt”.

Sylvain Sylvain blev 69 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.