I klippet ser du hur konstnären Estelle Graf gör en NFT av en oljemålning. Foto: SVT

Konstnärer hoppar på NFT-trenden: ”Jag fattar fortfarande ingenting”

Uppdaterad
Publicerad

Under förra året exploderade intresset för Non fungible tokens. Men det är inte bara konstiga memes och digitala apor som plötsligt säljs som konst. Nu börjar traditionella konstnärer hoppa på NFT-tåget.

Genom en NFT, Non fungible token, köper man äganderätten till ett digitalt objekt, ett kvitto på att man äger till exempel en bild eller en film som finns på nätet.

Fenomenet har exploderat det senaste året, med NFT-konstnärer som Pak och Beeple. Ett NFT-collage av bilder signerat Beeple såldes förra året på auktionshuset Christies för nästan 650 miljoner svenska kronor. Den senaste trenden bland kändisar är att köpa digitala ap-avatarer för miljontals dollar i NFT-serien Bored ape yacht club.

Men samtidigt som priserna skenar så menar många kritiker att det som säljs bara är luft och att NFT-boomen är en bubbla.

Konverterat målning till NFT

Men fler traditionella konstnärer hoppar nu på NFT-trenden. Damien Hirst har gjort en NFT-kollektion, och på konstmässan Affordable art fair i Stockholm sålde man i höstas NFT-certifikat tillsammans med fysiska verk. Konstnären Estelle Graf som vanligtvis målar tavlor i olja, har nyligen gjort en samling NFT-verk. De har sedan sålts på en auktionssajt som specialiserar sig på just NFT-objekt. Förlagan är en av hennes målningar.

– Det som gjorde mig nyfiken var att jag verkligen inte fattade nånting alls, och jag fattar kanske fortfarande ingenting. Men jag var för nyfiken för att inte testa, säger hon.

Vad säger du om folk säger att NFT:er inte är riktig konst?

– Det tror jag att de har helt rätt i. Det handlar inte om en direktöversättning, att fysisk konst nu är digital. Jag tror att man ska se på det här som någonting fristående, säger Estelle Graf.

Hon tror att många som köper NFT:s snarare är ute efter själva samlandet än att äga ett konstverk.

– Det liknar mer hur man samlade Pokémonkort i mellanstadiet. Det är inte ett specifikt verk man är ute efter, snarare vill man ha ett verk i en stor samling, säger Estelle Graf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.