Nicky Byrnes på genrepet för semifinalen på onsdagen. Foto: SVT

Nicky Byrne inför avgörandet i Eurovision 2016: Tänker på att återvända som vinnare

Uppdaterad
Publicerad

Westlife-stjärnan är nederlagstippad – och riskerar fiasko för stormakten Irland i kvalet till finalen.

Men nu får Nicky Byrne viktigt stöd av Eurovisionikonen Linda Martin.

– Jag tänker på att återvända hem från Eurovision som en vinnare, säger Byrne till Sunday World.

Han är en av de allra största stjärnorna i Eurovision Song Contest 2016. Med 50 miljoner sålda album blev Nicky Byrne en storstjärna i Westlife på 2000-talet.

På torsdagen kvalar han i den andra semifinalen i ESC i Globen. Men oddsen från spelbolagen talar för att det kan bli tufft för Sunlight att nå finalen – och bland internationella pressen i Stockholm placerar sig Irland som nummer elva i skrivande stund, strax utanför topp tio som ger finalplats. Men när fansen fick rösta tidigare i vår hamnade Irland strax innanför finalfältet (plats 22).

Irlands superstjärna, som delat ut landets poäng i ESC tre år i rad, har berättat hur mycket tävlingen betyder för honom.

– Jag älskar Eurovision och är uppenbarligen väldigt patriotisk. Så jag skulle älska om det går bra för Irland. Jag tänker på att återvända hem från Eurovision som en vinnare. Men om jag inte skulle visualisera det för mig själv vore det ingen poäng att åka till Sverige, säger Byrne till Sunday World.

Inför viktiga semifinalen på torsdagen får han nu stöd av en av landets tungviktare – Linda Martin, som själv vunnit Eurovision i Sverige (Malmö 1992).

”Han är välkänd i Europa”

– Det finns alltid en uppstickare som kan gå vidare och få röster över alla gränser. Låt oss hoppas att det händer för Nicky, säger Linda Martin till 2fm enligt Irish Examiner.

Samtidigt pekar Linda Martin, 63, ut Byrnes ålder som en fördel i sammanhanget.

Den forne Westlife-stjärnan fyllde 37 i oktober.

– Låt oss inse det – han är en het och ung sak. Han är välkänd i Europa. Om han drar av sin röst och går för det på torsdag kväll, tror jag han kommer göra det bra, säger hon. 

Linda Martin berättade också att hon funderar på att göra comeback i Europas största musiktävling – 14 år efter vinsten. Enda kravet: Irländske ESC-legenden Johnny Logan, som vunnit tävlingen två gånger i rad, måste också vara med, säger hon till 2fm enligt Irish Examiner.

”Bra för honom att tittarna i Storbritannien kan rösta”

Samtidigt håller Storbritanniens Joe & Jake tummarna för att få med sig Irlands Byrne till finalen. Dit är ju Storbritannien redan kvalificerat i kraft av medlem av de så kallade Big Five-länderna.

Joe Woolford och Jake Shakeshaft gästade tidigare i år Byrnes egna radioprogram The Nicky Byrnes show (lyssna här!). Efter den stora intervjun med Byrne, som alltså är talkshow-värd i irländsk radio, har duon stöttat Westlife-stjärnan inför ESC.

Shakeshaft tror att Byrne har en fördel i sitt kändisskap – och det faktum att Storbritanniens tv-tittare röstar i just andra semin.

– Vi var med i Nickys radioprogram och har träffat honom några gånger på ett par Eurovisionfester. Vi kom väldigt bra överens. Han måste gå via semifinalen, men jag tror det kommer gå bra. Han har en fantastisk låt och det finns en stor lojalitet för Westlife i hela Europa. Det är också bra för honom att tittarna i Storbritannien kan rösta i just torsdagens semifinal, säger Jake till brittiska tv-magasinet What's on tv.

Andra semifinalen avgörs torsdag 12 maj 21.00 i SVT1 och SVT Play.

Fakta: Eurovisions maratontabell

1) Irland, 7 vinster

2) Sverige, 6 vinster

3) Storbritannien, 5 vinster

Luxemburg, 5 vinster

Frankrike, 5 vinster

6) Nederländerna, 4 vinster

7) Danmark, 3 vinster

Norge, 3 vinster

Israel, 3 vinster

10) Österrike, 2 vinster

Tyskland, 2 vinster

Italien, 2 vinster

Schweiz, 2 vinster

Spanien, 2 vinster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.