Nicky Byrne tillsammans med gruppmedlemmarna i Westlife 2004. Nu – tolv år senare – representerar han Irland i Eurovision Song Contest i Sverige. Foto: John Cogill AP/Thomas Hanses EBU

Westlife-stjärnornas stöd till Irlands Nicky Byrne i Eurovision 2016

Uppdaterad
Publicerad

De sålde 50 miljoner album – och erövrade massor av tonårshjärtan med Westlife.

Inför viktiga avgörandet i Eurovision Song Contest-semifinalen stöttas nu Irlands Nicky Byrne av sina forna kollegor i supergruppen.

Han representerar Eurovisions stormakt som vunnit tävlingen flest gånger.

Irländske Nicky Byrne har redan erövrat världen med pojkbandet Westlife. Tillsammans sålde de över 50 miljoner album.

Men på Eurovision-scenen måste Byrne bära hemlandets förhoppningar ensam på sina axlar. På torsdagen kvalar han i andra semin för att ta sig till den stora finalen på lördagen.

För att få stöd inför viktiga avgörandet i Globen på torsdagen skickade Byrne helt enkelt iväg ett mail till sina forna bandkollegor Mark Feehily och Shane Filan.

Innehållet? för att fråga om de hade ”några sångtips för att ta tonerna rätt inför 200 miljoner tittare”.

Och svaren dröjde inte länge, uppger irländska tv-kanalen RTE. Vid en presskonferens i Stockholm berättade Irlands representant i Eurovision om stödet från Westlife-kollegorna.

– Shane är troligen en av de bästa live-sångarna jag sett och stod på scen i 14 år. Han delade med sig av många av sina tips, säger Byrne.

Telefonsamtalet mellan de forna bandmedlemmarna varade i upp emot en timme, uppger RTE.

– Om jag ska vara ärlig skulle jag säga att han lugnade mig.

Segerreceptet: Hemlig att göra-lista från Westlife-Mark

Byrne berättade också om hemliga listan som Mark Feehily skickade inför ESC.

– Efter telefonsamtalet med Shane fick jag ett mail från Mark. Och det var en lång lista på saker man måste göra: X, Y och Z

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.