Nio av tio svenskar: Vi saknar inflytande över arkitekturen

Uppdaterad
Publicerad

Nio av tio svenskar uppger att de har litet eller inget inflytande över arkitekturen i sin stad och närområde. Det visar en undersökning från Kulturnyheterna/Novus.

Som kommuninvånare har du rätt att få insyn och framföra synpunkter när kommunerna planerar nya byggprojekt. Inflytandet, så kallad medborgardialog, är reglerat i plan- och bygglagen.

Men försvinnande få upplever att de har något att säga till om när det ska byggas nytt i närheten.

I Kulturnyheterna/Novus undersökning uppger 87 procent att de har litet eller inget inflytande alls över arkitekturen i sin stad och närområde.

”Låt proffsen göra jobbet”

Arkitekturkritikern Mark Isitt tror att förklaringen ligger i att många inte orkar engagera sig.

– De vill inte ha inflytande, tror jag. De vill att arkitekter och byggherrar gör sitt jobb. Det finns alla möjligheter att ha inflytande om man så önskar, men människor inte särskilt intresserade av att delta.

Samtidigt bubblar det ett engagemang för arkitektur och stadsmiljöer i olika grupper i sociala medier?

– Arkitekturuppropet är absolut ett undantag och engagerar drygt 50 000 människor på facebook. De växer fantastiskt fort och det signalerar ju någonting. Men att 87 procent svarar som de gör i undersökningen tror jag betyder: ”Låt proffsen göra jobbet”, säger Mark Isitt.

Så gjordes undersökningen

Frågan som ställdes var: ”Har du något inflytande över arkitekturen i din stad eller i ditt närområde?”

Svar:

Ja, stort inflytande: 1%

Varken stort eller litet inflytande: 3%

Nej, litet eller inget inflytande alls: 87%

Tveksam, vet ej: 9%

Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1059 respondenter i åldrarna 18 – 84 år mellan den 9 och 15 februari 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.