Arkitekter hamnar i kläm: ”Rädda att förlora sina jobb”

Uppdaterad
Publicerad

Politiker som ignorerar tjänstemännens bedömningar, driver egna intressen och som köper ut obekväma tjänstemän. Det vittnar de kommunanställda arkitekter om som svarat på Kulturnyheternas enkät.

”De kommer in på ens rum, stänger dörren och vill att man ändrar sina tjänsteutlåtanden (...) Eller så utesluter de en och går emot yttranden”.

”Regelbundet så ignorerar politiken tjänstemännens bedömningar”.

Vittnesmålen kommer från kommunarkitekter runt om i landet som fått svara på frågan om de upplevt att politiker velat detaljstyra och/eller påverka deras (eller deras anställdas) arbete utanför de ordinarie vägarna de senaste åren.

38 procent av de svarande i enkäten upplever att så har skett. En kommunarkitekt skriver: ”Tyvärr har vi högt uppsatta tjänstemän som ofta driver egna intressen. Flera är rädda för att förlora sina jobb om man nämner problemen”

En annan har blivit ”inkallad till högsta politiker (bortom ansvarig nämnd) för att få en detaljorder om ett visst utfall i en specifik bedömning. Det är inte normalt”.

Utsatts för hot

I enkäten framkommer även att 13 av 45 svarande kommunarkitekter har blivit utsatta för hot i samband med sin yrkesutövning – eller att man har någon i sin personal som har utsatts.

Ofta har hoten kommit från allmänheten: invånare som är missnöjda med beslut som fattats.

”Hård ton i sociala medier. Brev som lämnas hemma hos handläggare. 'Vi vet var du bor, typ'” , skriver en arkitekt.

”Valde att säga upp sig”

Bilden av en tuff arbetsmiljö för kommunanställda arkitekter delas av reportern Annica Ögren, som granskat frågan för tidningen Arkitektens räkning.

– Vår granskning visade många fall där politiker valt att köra över tjänstemännens utredningar i frågor om bygglov och strandskydd, säger hon.

Pressen från politikerna har i flera fall resulterat i att arkitekter valt att säga upp sig, säger Annica Ögren.

– Många vi pratade med upplevde att politikerna lade sig i deras arbete så mycket att det tillslut skapade en psykosocial arbetsmiljö som var påfrestande. Man ville, orkade eller vågade inte säga emot politiker. Istället valde man att säga upp sig.

Kulturnyheterna har sökt Sveriges kommuner och regioner (SKR) som avböjt intervju.

Så gjordes Kulturnyheternas enkät

Enkäten skickades ut till medlemmarna i Sveriges Stadsarkitektförening, som är en ideell förening för arkitekter i kommunal tjänst och med kommunalt uppdrag inom plan- och byggnadsväsendet. De hade en vecka på sig att svara. Av föreningens 135 medlemmar svarade 45 personer, vilket ger en ganska låg svarsfrekvens på 33 procent.

Av Fackförbundet Sveriges arkitekter medlemmar är 1400 personer verksamma inom kommunal sektor. Vårt urval är alltså litet och ger en ögonblicksbild av hur de arkitekter som svarat på enkäten ser på sin arbetsmiljö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.