Verner von Heidenstam och Börshuset i Stockholm. Foto: TT

Nordiska motståndsrörelsen och Svenska Akademien möts i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Nordiska motståndsrörelsen och Svenska Akademien kommer att få göra upp i tingsrätten. I slutet av förra året stämde akademien NMR för att ha använt dikter på ett sätt som misstänks strida mot det så kallade klassikerskyddet.

Den 10 – 12 mars 2021 kommer Svenska Akademien möta Nordiska motståndsrörelsen och dess webbpublikation Nordfront i Stockholms tingsrätt. Det blir första gången det så kallade klassikerskyddet prövas rättsligt.

Stämningsansökan mot Nordfront

I december 2019 skickade Svenska Akademien in en stämningsansökan mot sajten Nordfront och den nynazistiska grupperingen Nordiska motståndsrörelsen, NMR. Anledningen är att sajten använt dikter av Esaias Tegnér, Verner von Heidenstam och Viktor Rydberg.

Tidigare regering har gett Svenska Akademien möjligheten att vidta åtgärder för att skydda klassiska verk som ingen längre har rättigheterna till, genom det så kallade klassikerskyddet. Svenska Akademien kan alltså anmäla när verk används på ett sätt som ”kränker den andliga odlingens intressen”.

Bland annat har Heidenstam citerats i anslutning till en video av terrorattentatet i Christchurch.

Funnits i 60 år

”Betydande delar av det innehåll som finns på Webbplatsen (Nordfront) i anslutning till verken  – förintelseförnekelse, antisemitism, hets mot folkgrupp och olaga våldsskildring – är av sådan karaktär att de står i stark konflikt i förhållande till vad som kan anses vara allmänt accepterade, samhälleliga värdegrunder”, skrev Svenska Akademien i stämningsansökan.

Sedan dess har NMR/Nordfront svarat och menar att poeterna och författarna citerats enligt god sed och att citaten inte förvanskats – därmed borde klassikerskyddet inte gälla, menar de.

Under de 60 år som klassikerskyddet funnits som en del av upphovsrättslagstiftningen har den aldrig tidigare prövats i domstol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.