• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Verner von Heidenstam och Börshuset i Stockholm. Foto: TT

Svenska Akademien har stämt Nordfront – kräver vite

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av oktober rapporterade Kulturnyheterna att Svenska Akademien gjorde sig redo att stämma Nordfront med anledning av det så kallade klassikerskyddet. Nu har stämningsansökan kommit in till Stockholms tingsrätt.

Svenska Akademien har skickat in en stämningsansökan mot den nazistiska sajten Nordfront, som drivs av Nordiska motståndsrörelsen (NMR), något som Juridikfronten var först med att rapportera.

Redan i slutet av oktober meddelade Akademien att de planerade att stämma Nordfront. Anledningen är att sajten använt dikter av Esaias Tegnér, Verner von Heidenstam och Viktor Rydberg.

Regeringen har gett Svenska Akademien möjligheten att vidta åtgärder för att skydda klassiska verk som ingen längre har rättigheterna till, genom det så kallade klassikerskyddet. Svenska Akademien kan alltså anmäla när verk används på ett sätt som ”kränker den andliga odlingens intressen”.

Vite på två miljoner kronor

Bland annat har Heidenstam citerats i anslutning till en video av terrorattentatet i Christchurch.

”Betydande delar av det innehåll som finns på Webbplatsen (Nordfront) i anslutning till verken  – förintelseförnekelse, antisemitism, hets mot folkgrupp och olaga våldsskildring – är av sådan karaktär att de står i stark konflikt i förhållande till vad som kan anses vara allmänt accepterade, samhälleliga värdegrunder”, skriver Svenska Akademien i stämningsansökan.

Skulle NMR och Nordfront inte ta bort utdragen ur de litterära verken efter domstolens beslut vill Svenska Akademien att de bägge föreningarna betalar sammanlagt två miljoner kronor i vite.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer