Viktor Rydbergs författarskap omfattas av det så kallade klassikerskyddet Foto: TT

Svenska Akademien ingriper mot Nordfront

Publicerad

Svenska Akademien har vidtagit åtgärder mot den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen. Anledningen är att de återger dikter av Esaias Tegnér, Verner von Heidenstam och Viktor Rydberg på sin hemsida Nordfront.

I ett första steg har Svenska Akademien kontaktat Nordfront brevledes. Via sitt juridiska ombud Anders Kylhammar uppmanar Akademien Nordfront att ta bort verken senast den 31 oktober.

– Vi anger också i brevet att vi vill ha en skriftlig bekräftelse på att det här inte kommer att upprepas, säger Anders Kylhammar.

Om Nordfront inte tar bort verken från sin hemsida så kan det bli aktuellt med en domstolsprövning.

Svenska Akademien ska skydda klassiska verk

Det är den ideella organisationen Juridikfronten som har anmält Nordfront till Svenska Akademien. Efter anmälan har Akademien anlitat en advokatbyrå för att vidta åtgärder mot Nordfront för användandet av dikterna.

Det är regeringen som har utsett Svenska Akademien att vara en av instanserna som kan vidta åtgärder för att skydda klassiska verk som ingen längre har rättigheterna till. Genom det som kallas för klassikerskyddet kan Svenska Akademien anmäla när verk används på ett sätt som ”kränker den andliga odlingens intressen”.

”Återgivandet sker i ett tydligt nazistiskt sammanhang”

Föreningen Juridikfronten skriver på sin hemsida att de anmälde Nordfront till Svenska Akademien då det rör sig om ”ett återgivande av dikter eller diktstrofer i syfte att förhärliga den “ariska rasen” och främja nazistiska idéer. Återgivandet sker i ett tydligt nazistiskt sammanhang, på samma webbsidor som annan propaganda, tillsammans med nazistisk retorik.”.

Och det är just på kontexten som verken presenteras i som Akademien reagerar på.

– Återgivandet av de här litterära verken sker i en kontext som präglas av ganska grova texter. Det finns flera exempel av hets mot folkgrupp och det förekommer också exempel på olaga våldskildringar, säger Anders Kylhammar.

Karin Boye i liknande fall

Akademien vidtog åtgärder i ett liknande fall 2014. Då handlade det om Karin Boyes dikt I rörelse. När dikten användes i en bilreklam ledde det inte till domstolsprövning, då räckte det med ett brev för att få biltillverkaren att dra tillbaka reklamen.

– Då blev det ett kort händelseförlopp eftersom biltillverkaren gjorde som Akademien vill och drog tillbaka reklamen, säger Anders Kylhammar.

Om det blir en domstolsprövning för fallet med de klassiska verken som publicerats på Nordfronts hemsida återstår att se.

– Brevet till Nordfront avslutas med en upplysning om att Svenska Akademien förbehåller sig rätten att väcka förbudstalan i domstol, säger Anders Kylhammar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer