• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. Läs mer

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör SVT:s reporter Fouad Youcefi berätta om rättegången Foto: TT/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Åklagare yrkar på fängelse i NMR-rättegång

Publicerad

Den stora rättegången mot deltagarna i NMR:s demonstration under Bokmässan i Göteborg 2017 går mot sitt slut. Under måndagen höll åklagarna sin slutplädering, och yrkade då på fängelse för samtliga tilltalade.

Sju personer står åtalade misstänkta för både våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp, ytterligare åtta enbart för hets mot folkgrupp och en person enbart för våldsamt upplopp. Åklagarna yrkar på fängelse för samtliga.

– De som endast döms för hets mot folkgrupp kan möjligtvis undvika fängelsestraff. Men frivården har gjort bedömningen att det finns risk för återfall i brott även om de är ostraffade. Inte heller skyddstillsyn är aktuellt, och då återstår bara fängelse för samtliga tilltalade, säger en av de två åklagarna Jonas Martinsson.

En av de misstänkta vad 19 år gammal i samband med demonstrationen, och åklagaren bad rätten att själv bedöma vilken påverkan det ska ha i påföljdsfrågan.

De misstänkta nekar till brott och deras advokater väntas under måndagseftermiddagen och tisdagen hålla sina respektive slutpläderingar.

Hör SVT:s reporter berätta om åklagarnas slutpläderingar i klippet ovan.

Frågan om tyrrunan ska anses utgöra hets mot folkgrupp

En fråga som rätten kommer att få ta ställning till är hur man ska se på NMR:s symbol – den så kallade tyrrynan. Enligt ett beslut från justitiekanslern så utgör inte tyrrunan i sig hets mot folkgrupp. Men åklagaren argumenterade att det sätt på vilket NMR använder sig av tyrrunan, i kombination med andra symboler och tal i demonstrationer utgör hets mot folkgrupp.

– Ja, åsikterna skyddas av yttrandefrihet. Men i ett demokratiskt samhälle så kan inte de här åsikterna manifesteras hur som helst, och den 30 september 2017 så anser jag att de har gått över gränsen, säger Jonas Martinsson.

Flera av försvarsadvokaterna argumenterade emot och sade bland annat att tyrrunan inte alls är känd som är nazistisk symbol.

– Kopplingen till tredje riket är lika mycket en konstruktion som det här åtalet, sa advokaten Sargon Debasso som företräder en av ledargestalterna inom NMR.

– Jag kan i mitt stilla sinne inte se något rättsligt stöd för något som konstituerar ett fall för hets mot folkgrupp. Mot den bakgrunden ser jag att åtalet ska ogillas, sa han också.

Sedan tidigare har elva motdemonstranter dömts för våldsamt upplopp för händelser samma dag. Åtta av dem dömdes till fängelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

NMR-demonstration i Göteborg

Mer i ämnet