Polis konfronterade demonstranter från Nordiska motståndsrörelsen i Göteborg den 30 september. Foto: TT/Adam Ihse

NMR-demonstrationen prövas i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleds förhandlingarna i Hovrätten för Västra Sverige om Nordiska motståndsrörelsens (NMR) demonstration i Göteborg i september 2017. Fjorton personer åtalas för misstänkt hets mot folkgrupp.

De hade fanor med tyrrunor, sköldar, uniformsliknande kläder och ropade ”Hell seger”. Men enligt tingsrätten räcker det inte för att klassa NMR:s demonstration i Göteborg 2017 som hets mot folkgrupp.

Tre år efter demonstrationen ska nu frågan prövas i hovrätten.

Av de fjorton åtalade, alla män i åldern 20 till 50 år, är fjorton misstänkta för att ha gjort sig skyldiga till hets mot folkgrupp. Och sju av dem är misstänkta för våldsamt upplopp.

I tingsrätten ogillades åtalet för hets mot folkgrupp i sin helhet.

– Vi förväntade oss inget annat. Jag ser inte att det skulle bli en ändring även vid en hovrättsprocess, sade Sargon De Basso, advokat för en av dem som frikändes i tingsrätten, efter domen.

Däremot dömdes fem av de sju misstänkta för våldsamt upplopp.

* Deltagarna i NMR-marschen samlades på en parkering i södra Göteborg den 30 september 2017 för att gemensamt gå till platsen där den tillståndsgivna demonstrationen skulle börja, vid Scandinavium inte långt från den pågående Bokmässan.

* Tåget kom dock aldrig fram till sin tänkta startplats. Marschen stannade upp nära Lisebergs station, där demonstranterna i strid med polisens instruktion försökte ta vägen förbi Bokmässan till startplatsen.

* Polisen bedömde sedan att marschen inte kunde fortsätta, bland annat för att det fanns tusentals motdemonstranter på gatorna.

* De händelser som enligt åtalet rubriceras som våldsamt upplopp, som sju personer står åtalade för, skedde vid Lisebergs station. Händelsen utspelade sig under ett par minuter.

* Hets mot folkgrupp, som fjorton personer misstänks för, pågick enligt åklagaren under en längre tid på demonstrationsdagen.

* Göteborgs tingsrätt ogillade åtalet om hets mot folkgrupp. Däremot dömdes fem av de sju misstänkta för våldsamt upplopp. En av dem till fängelse i två månader. De övriga fyra får villkorlig dom med samhällstjänst.

* Två av dem dömdes dessutom för ohörsamhet mot ordningsmakten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.