Foto: TT/Adam Ihse

17 personer misstänks för hets mot folkgrupp efter nazistdemonstration

Uppdaterad
Publicerad

17 personer misstänks för hets mot folkgrupp och våldsamt upplopp efter den stora nazistdemonstrationen i höstas. Det meddelar åklagaren under fredagen.

Det var den 30 september som en stor nazistdemonstration hölls i Göteborg. Tidigare har motdemonstranter dömts för våldsamt upplopp, nu meddelar åklagaren att 17 av nazisterna misstänks för hets mot folkgrupp.

Åtta personer är misstänkta för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp. En person är enbart misstänkt för våldsamt upplopp. Ytterligare åtta personer är misstänkta för hets mot folkgrupp.

– Utredningsarbetet har framförallt handlat om granskning av ett mycket omfattande filmmaterial och analys av detsamma. I det ligger identifiering av personer och hur dessa har agerat, säger kammaråklagare, förundersökningsledare Jonas Martinsson i ett pressmeddelande.

Tidigare misstänkta och dömda

De misstänkta kommer nu att få försvarare, kallas till förhör och delges misstanke om brott. Efter det säger åklagaren att han kommer att besluta hur han ska driva utredningen vidare.

De som nu delges misstanke ska ha begått brotten efter själva marschen som stoppades vid Korsvägen i Göteborg.

Tidigare har elva motdemonstranter dömts för bland annat våld mot tjänsteman och våldsamt upplopp. En tidigare förundersökning mot 23 personer med koppling till Nordiska motståndsrörelsen som misstänktes för våldsamt upplopp lades ner i december.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

NMR-demonstration i Göteborg

Mer i ämnet