Demonstranter från Nordiska motståndsrörelsens konfronteras av kravallpoliser vid en demonstration i Göteborg den 30 september. Foto: TT

Förundersökning mot NMR-demonstranter läggs ned

Publicerad

Under nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration i samband med bokmässan den 30 september greps 23 personer misstänkta för våldsamt upplopp. Nu läggs förundersökningen ner. Samtidigt inleds flera nya utredningar – och där ser bevisläget betydligt starkare ut.

Det var när NMR-tåget nådde ICA Focus som demonstranter försökte att ta sig förbi polisens avspärrningar. I samband med det greps 23 NMR-demonstranter misstänkta för våldsamt upplopp, bland dem NMR:s ledare Simon Lindberg.

Men bevisningen räckte inte till.

– När jag tittat på ett ganska omfattande filmmaterial – dels från polisen och dels allmänhetens egna filmer – kan jag konstatera att vi inte kan följa de här 23 personerna på individnivå: Vad de gör och vad de inte gör på platsen, säger kammaråklagare Ulrika Åberg till SVT.

Betyder det att händelsen ändå var ett våldsamt upplopp – men att det bara inte går att fastställa vem som gjort vad?

– Det kan det vara så att det finns en tveksamhet i det specifika läget- om det verkligen är ett våldsamt upplopp.

En av de 23 i ny utredning

Arbetet med filmmaterialet har dock lett polisen vidare: Inte mindre än femton förundersökningar om ohörsamhet mot ordningsmakten har inletts. Det kan handla om demonstranter som exempelvis vägrat lämna platsen.

Är det någon av de 23 från den första förundersökningen som nu misstänks för ohörsamhet mot ordningsmakten?

– Ja, en person.

Konfrontation med journalister

Ytterligare en förundersökning om våldsamt upplopp har även inletts mot sju eller åtta personer. Då hölls tal på platsen varpå demonstranter började gå med sina sköldar mot en grupp journalister.

– Därefter blir det våldsamt mellan NMR och polisen, berättar kammaråklagare Ulrika Åberg, som är positiv till bevisläget vad gäller de två nya förundersökningarna.

– Det ser betydligt bättre ut eftersom vi har bättre filmmaterial och förhör från platsen som gör att man kan knyta en viss person till en viss handling.

Ingen av demonstranterna från första utredningen berörs – de var vid tillfället gripna.

En NMR-demonstrant misstänks också ha skadat en polis arm, den händelsen utreds som våld mot tjänsteman.

Dom mot demonstranter på måndag

Samtidigt pågår en rättegång mot elva motdemonstranter, bland annat gällande våldsamt upplopp. Domen mot dem kommer på måndag.

SE MER: SVT-dokumentär om nazistdemonstrationen i Göteborg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

NMR-demonstration i Göteborg

Mer i ämnet