Foto: SVT

SVT-dokumentär om nazistdemonstrationen i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Den stora nazistdemonstrationen i Göteborg påverkade staden under ett års tid. Nu kan du se en SVT-dokumentär om händelserna inför och under demonstrationen.

Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg den 30 september är utan tvekan en av årets mest omtalade händelser. Inte minst eftersom den skulle inträffa samtidigt som bokmässan som normalt lockar tiotusentals människor till staden.

Uppladdningen inför demonstrationen var omfattande, både från nazisternas och från motdemonstranternas sida. Dessutom blev det diskussioner kring rimligheten i att polisen gav tillstånd för NMR att marschera genom centrala Göteborg nära judiska församlingens synagoga – samtidigt som högtiden Jom Kippur skulle firas.

Nu har SVT Nyheter i ett samarbete med SVT:s samhällsavdelning i Göteborg sammanställt en 26 minuter lång dokumentär om händelserna den 30 september.

– Vi visar vad det egentligen var som hände under själva demonstrationen, varför den tog stopp och aldrig blev av som planerat. Det gör vi med ett unikt bildmaterial, producerat både av oss själva och av andra som var på plats, säger Katarina Sahlin, producent för dokumentären.

Enligt Katarina Sahlin föddes idén till dokumentären eftersom demonstrationen var kulmen på ett dramatiskt händelseförlopp som pågått under ett års tid.

– Det startade ju med diskussionen om tidsskriften Nya tiders medverkan under förra årets bokmässa vilket bland annat ledde till att många valde att bojkotta årets bokmässa. Själva demonstrationen ledde till en folklig resning som tillsammans med polisens insatser gjorde att demnostrationen till slut inte alls kunde genomföras, trots att den hade tillstånd. Det finns många mycket intressanta aspekter i det här, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

NMR-demonstration i Göteborg

Mer i ämnet