Foto: TT

Motdemonstranter åtalas för våldsamt upplopp under nazistdemonstration

Publicerad

Elva motdemonstranter åtalas nu bland annat för våldsamt upplopp under nazistdemonstrationen i Göteborg den 30 september. En person ska dessutom vara misstänkt för att ha attackerat två poliser med en stenslunga.

Nio personer åtalas för våldsamt upplopp, en för grovt våld mot tjänsteman och en för försök till grovt våld mot tjänsteman. Detta i samband med nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg den 30 september. Alla brotten ska enligt åklagaren ha varit riktade mot Polismyndigheten och inte mot NMR.

För åklagare Mats Ihlbom har det varit viktigt att få iväg stämningsansökan före EU-toppmötet i Göteborg på fredag.

– Det har varit ett omfattande, kvalitativt och skyndsamt polisarbete. Det är viktigt att skicka en signal och att frigöra resurser om något skulle inträffa på fredag, säger han till SVT Nyheter Väst.

Ingen politisk agenda

De elva motdemonstranterna är män i åldrarna 18-34 år. Majoriteten av dem är hemmahörande i Göteborg men de kommer också från Skåne och Stockholm. De ska inte ha kopplingar till autonoma rörelser.

– Majoriteten av de misstänkta anser jag inte ha någon politisk agenda. Min uppfattning är att de passat på att vara där för att bråka, säger Mats Ihlbom.

De som är misstänkta för grovt våld mot tjänsteman ska ha använt en stenslunga mot poliser.

– En polis ska ha fått en sten stor som en knytnäve i skrevet, en annan i bröstet. Enligt Nationellt forensiskt centrum är stenslungan jämförbar med en pilbåge. Enligt mig är det att betrakta som ett livsfarligt vapen, säger Mats Ihlbom.

Omfattande videogranskning

Utredningen har bland annat inneburit flera timmars videogranskning.

– Det är flera poliser som granskat många filmer och jämfört material, bland annat från sociala medier. Jag har varit nere och hälsat på någon gång varje dag och de har haft att göra, säger Mats Ihlbom.

LÄS MER: Anmälningar mot polisen efter nazistdemonstration

Av de nio personer som misstänks för våldsamt upplopp är ytterligare en misstänkt för grovt våld mot tjänsteman, en för försök till grovt våld mot tjänsteman och sju misstänkta för försök till våld mot tjänsteman. Åtalet rymmer även åtta brott mot maskeringsförbudet, våldsamt motstånd och skadegörelse.

De åtalade förnekar brottslig gärning men flertalet av dem ska ha medgett att de varit på plats.

SE MER: SVT-dokumentär om nazistdemonstrationen i Göteborg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

NMR-demonstration i Göteborg

Mer i ämnet