Foto: TT

Åklagaren överklagar NMR-domen

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren överklagar tingsrättens friande dom angående hets mot folkgrupp.

Kan användandet av tyrrunan, tillsammans med bland annat uniformsliknande kläder och slagord, klassas som hets mot folkgrupp? Det vill åklagaren Jonas Martinsson ha ytterligare prövning av. Därför överklagar han de friande domarna mot 14 NMR-anhängare efter den nazistiska demonstrationen i Göteborg i september 2017, rapporterar P4 Göteborg.

– Tanken bakom lagstiftningen är ju att den ska kunna begränsa sådana här organisationer att verka, så därför är det bra att hovrätten får pröva det, säger Jonas Martinsson till P4.

Tidigare har flera dömda överklagat

Göteborgs tingsrätt dömde fem NMR-anhängare för våldsamt upplopp, men ansåg inte att åklagarens argument för åtalspunkten hets mot folkgrupp räckte.

Sedan tidigare har flera av de dömda nazisterna överklagat domen, nu överklagar även åklagaren.

– Man får se mer på vad NMR själva står för i dag och att det i sig kan vara tillräckligt för att bedöma dem som en rasistisk organisation och vad som följer med det, säger Martinsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.