Fem döms efter nazistdemonstration – frias från hets mot folkgrupp

Uppdaterad
Publicerad

Fem personer dömdes på fredagen för våldsamt upplopp efter nazistdemonstrationerna i samband med Bokmässan i Göteborg 2017. Samtliga som åtalats för hets mot folkgrupp frias dock från de misstankarna, meddelade SVT:s reporter Per-Olof Stjärnered från Göteborgs tingsrätt.

Domen handlar om det som skedde i Göteborg den 30 september 2017 under Bokmässan. Åtalet gällde två olika brott, våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp, och totalt stod 16 personer åtalade. Fem av dem dömdes för våldsamt upplopp, medan två friades från brottet. De dömda fick två månaders fängelse i ett fall, och villkorlig dom i resterande fyra.

Samtliga som åtalats för hets mot folkgrupp friades i tingsrätten.

Tingsrätten skriver i domen att jackorna som några av de åtalade bar den aktuella dagen – med NMR:s symbol tyrrunan på – inte i sig utgör hets mot mot folkgrupp. Tingsrätten skriver också att:

”Tingsrätten anser att det sammantagna intrycket av demonstranterna i helhet, även med beaktande av sköldbärarnas utrustning och intryck, inte är militärt, och inte heller att det ger otvetydiga kopplingar till den nationalsocialistiska åsiktsriktningen under 1930- och 1940-talen i Tyskland.”

Tryckte med sköldar

Det var vid Ica Focus som NMR:s demonstrationståg avvek från den tillåtna vägen. Polisen ställde ut polisbussar för att blockera demonstrationståget från att fortsätta ner mot Korsvägen.

Enligt åtalet så har de misstänkta senare tryckt med sköldar mot journalister och polis. De åtalade personerna ska även ha stött med fanor och kastat plakat och andra föremål mot poliserna.

Tingsrätten skriver i sin dom att det inte är utrett exakt vad alla de åtalade personerna gjort för att bidra till ett våldsamt upplopp, och därför friades också två av de åtalade på den punkten. Men de fem som dömdes bedömdes ha gått till ”förenat våld” mot polis på platsen.

Den andra delen av åtalet gäller hets mot folkgrupp. Enligt åtalet så har de misstänkta spritt ett meddelande som uttrycker missaktning mot andra folkgrupper än främst den nordiska. Åklagarna menar att det skett genom att ett stort antal demonstranter burit en uniformsliknande klädsel med NMR:s symbol Tyrrunan, att de burit hjälmar och sköldar, vilket gett ett militärt intryck.

Det handlar även om de plakat som NMR burit på och tal som gjorts. Enligt åtalet så är agerandet tydligt förknippat med nationalsocialistiska rörelser under 1930- och 1940-talet med idéer om bland annat rashat.

Omdiskuterad symbol

En fråga som diskuterats i rättegången är NMR:s symbol tyrrunan. Tidigare har justitiekanslern konstaterat att tyrrunan i sig inte utgör hets mot folkgrupp. Försvarsadvokater i målet har menat att tyrrunan inte alls är känd som en nazistisk symbol.

Totalt åtalades 16 personer. Sju personer åtalades misstänkta för både våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp. Åtta andra personer åtalades endast för hets mot folkgrupp och ytterligare en åtalades endast för våldsamt upplopp. En av de 16 åtalade har inte kunnat delges misstanke, så därför uteblir hans del.

När rättegången avslutades yrkade åklagaren på fängelse för samtliga. Alla åtalade förnekade brott.

Motdemonstranter dömdes

På plats vid Svenska mässan fanns även ett stort antal motdemonstranter. I december 2017 dömdes elva personer för våldsamt upplopp, åtta av dem till fängelsestraff.

Fakta: Nordiska motståndsrörelsen

Svenska Motståndsrörelsen (SMR) bildades 1997 och är en nazistisk organisation som numera går under namnet Nordiska motståndsrörelsen (NMR).

Gruppen har förgreningar i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Sedan 2016 är NMR Sveriges mest aktiva högerextrema grupp, med målet att störta de nordiska demokratierna. Ideologin byggs på rasbiologi och den rasistiska myten om en judisk världskonspiration. NMR agiterar även mot feminism och hbtq-rättigheter.

Senaste tre åren har NMR varit på plats under Almedalsveckan på Gotland — något som i år fick RFSL att ställa in sin medverkan av säkerhetsskäl.

NMR:s symbol är tyrrunan, som även användes av nazister i Nazityskland.

Flera av medlemmarna i NMR är dömda för olika våldsbrott — bland annat en serie bombdåd i Göteborg 2016—2017.

Källa: Expo

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.