Foto: TT

Motdemonstranter döms för stenkastning mot polis

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga av de elva motdemonstranterna döms nu för oroligheter under NMR:s demonstration i Göteborg. Åtta döms till fängelse.

– Jag är naturligtvis jättenöjd med domen för tingsrätten har ju bedömt saken på samma sätt som jag har gjort, säger åklagaren Mats Ihlbom.

Polis och åklagare hade identifierat elva motdemonstranter som senare åtalades. Nu döms samtliga av de åtalade, varav åtta till fängelse. Åklagaren hade i vissa fall yrkat på längre fängelsestraff men är trots det nöjd med tingsrättens bedömning. 

– Jag är naturligtvis jättenöjd med domen för tingsrätten har ju bedömt saken på samma sätt som jag har gjort, säger åklagaren Mats Ihlbom.

NMR-demonstration i Göteborg

Döms för att ha använt stenslunga

Längst straff får en 20-årig man som bland annat döms för våldsamt upplopp och försökt till grovt våld mot tjänsteman. Mannen döms till nio månaders fängelse. Han ska bland annat ha använt sig av en stenslunga.

En annan man i 18-årsåldern stod även han åtalad för att ha använt sig av en stenslunga. Han döms till fängelse i fem månader. Åklagaren yrkade också på utvisning för mannen som har sökt asyl i Sverige. Men rätten avslog åtalspunkten.

Sedan tidigare har Migrationsverket beslutat om att mannen ska utvisas men domen har inte vunnit laga kraft.

Skadestånd till polis

Göteborgs tingsrätt dömer också att en 25-åring ska betala 11.800 kronor i skadestånd till en polis som var nära att träffats av en banger. Polisen har i efterhand blivit diagnostiserad med tinnitus.

– Det brukar sägas att poliser ska ha beredskap för vissa situationer. Men även de kan hamna i situationer som inte är okej i sin yrkesutövning.

Mannen som döms till samhällstjänst ska dessutom betala ett skadestånd 3.000 kronor till polismyndigheten eftersom han sparkat på en polisbil när han greps.

Inte hittat politiskt motiv

Majoriteten av de som under måndagen döms är hemmahörande i Göteborg men de kommer också från Skåne och Stockholm. Åklagare Mats Ihlbom har inte hittat något politiskt motiv i deras agerande. Varken under förundersökningen eller under den tre dagar långa rättegången i Göteborgs tingsrätt.

– Många hade nog hört på radio och tv att det var stora demonstrationer på gång och tagit sig friheten att vara med i den här folksamlingen. Anledning till att man kastar sten på polisen är väldigt svårt att veta, säger han.

I vissa fall hade du yrkat på längre fängelsestraff – är du nöjd trots det?

– Både ja och nej. Jag yrkade på några månader längre straff men tingsrätten har gjort en bra bedömning och jag tror att de har landat väldigt bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

NMR-demonstration i Göteborg

Mer i ämnet