20-årig man åtalas för grovt våld mot tjänsteman efter att slungat stenar mot poliser. Foto: Polisen

Motdemonstranter slungade stenar mot polisen

Publicerad

Efter att NMR:s demonstrationståg hade stoppats började motdemonstranter att kasta stenar och knallskott. I dag faller domen mot elva personer som misstänks för bland annat våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman.

Ett dödläge uppstod när polisen hade stoppat nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstrationståg nära Lisebergs pendeltågsstation. Med hjälp av piketbussar spärrade polisen av Örgrytevägen. På den ena sidan stod NMR och på den andra, nära Liseberg, stod motdemonstranter.

LÄS MER: Elva motdemonstranter åtalas

Det var då som upp emot 30 motdemonstranter började kasta sten och knallskott mot polisen. Polisen kunde med hjälp av civilspanare, kroppskameror, medias bilder och eget filmmaterial gripa elva personer som senare kunde åtalas. Endast en av männen greps på plats.

– Jag har hört siffror på 300 gigabyte film som utredare har gått igenom. Det är ett enormt utredningsmaterial som har gåtts igenom på en väldigt kort tid, säger kammaråklagare Mats Ihlbom, som har lett förundersökningen.

Inga politiska motiv

Inför rättegången uttalade sig Ihlbom om att det inte fanns några politiska motiv bakom stenkastningen mot polisen. Han har inte ändrat uppfattning i den frågan efter rättegången.

– Jag kan inte säga så mycket om vad de initialt gjorde på platsen. Det kan mycket väl varit så att de har velat visa avsky mot NMR. Men vid det här tillfället har det varit en folksamling som inte har accepterat att polisen vill hålla rent på gatan, säger Ihlbom.

Använde stenslungor

Nio av de åtalade misstänks för våldsamt upplopp. Därutöver handlar åtalen bland annat om våld mot tjänsteman och brott mot maskeringsförbudet.

Två personer ska ha använt en stenslunga för att kasta stenar mot polisen. Den äldre stenkastaren, en 20-årig man, träffade också två poliser. Den ene polisen fick stenen i bröstet och den andre träffades i skrevet. 20-åringen nekar till brott.

– Användandet av stenslungan är den delen som jag tycker har stuckit ut mest i utredningen. Det är klart att straffvärdet i de gärningarna är högre kontra att kasta sten med handen.

– Nationellt forensiskt centrum konstaterar också i sitt utlåtande att det kan vara direkt livsfarligt, säger Ihlbom.

Den andre mannen, som är i 18-årsåldern, träffade inte. Han hävdar att han inte heller hade för avsikt att göra det.

– Jag köper inte den förklaringen – att man kastar saker och att man inte menar att träffa.

Yrkat på utvisning

18-åringen söker asyl i Sverige. Han är också den enda som suttit häktad, eftersom åklagaren yrkat på utvisning. För en vecka sedan släpptes mannen och hans advokat Björn Breitfeld menar att det aldrig funnits någon flyktfara.

– Jag får kommentera det vidare när jag får bedömningen till att han släppts, säger kammaråklagare Mats Ihlbom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

NMR-demonstration i Göteborg

Mer i ämnet