Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
NMR:s besked: Vill inte plocka bort citat av svenska författare från sin sajt Foto: Henrik Montgomery/TT

Svenska Akademien redo att stämma sajten Nordfront

Uppdaterad
Publicerad
Svenska Akademien är redo att stämma den nazistiska sajten Nordfront efter att NMR, som driver sajten, gett beskedet att de inte kommer att plocka bort dikter av tre svenska författare från sin sajt, skriver DN.
– Hos oss väckte det viss förvåning, säger Anders Kylhammar, som företräder Svenska Akademien i ärendet, till Kulturnyheterna.

Förra veckan meddelade Svenska Akademien att man är redo att inleda en rättslig process mot den nazistiska sajten Nordfront, som drivs av Nordiska motståndsrörelsen (NMR), för att få dem att ta bort dikter av Esaias Tegnér, Verner von Heidenstam och Viktor Rydberg från sin sajt.

Det är regeringen som har utsett Svenska Akademien att vara en av instanserna som kan vidta åtgärder för att skydda klassiska verk som ingen längre har rättigheterna till. Genom det som kallas för klassikerskyddet kan Svenska Akademien anmäla när verk används på ett sätt som ”kränker den andliga odlingens intressen”.

Advokaten: ”Jag är förvånad”

Nu har NMR meddelat advokaten Anders Kylhammar, som företräder Svenska Akademien i ärendet, att de inte kommer att plocka bort citaten.

– Hos oss väckte det viss förvåning för vi hade ändå med i beräkningarna att Nordfront skulle ändra på sig och ta bort de här litterära verken från hemsidan, säger Anders Kylhammar till Kulturnyheterna.

Det här är första gången klassikerskyddet kan komma att prövas i en domstol. Något som kan det komma att påverka rättsprocessen, enligt Anders Kylhammar.

– Det finns inte något prejudicerande avgörande som domstolen kan hämta ledning från, och se hur andra domstolar har dömt tidigare. Så på det sättet kan man säga att det är oprövad mark. Samtidigt finns det ganska klara uttalanden i lagstiftningsarbetet från när den här lagen togs fram.

Härnäst kommer Svenska Akademien att skicka in en stämningsansökan till Patent- och marknadsdomstolen vid Stockholms tingsrätt eftersom de menar att fallet är så pass allvarligt att det måste prövas. De tror att chanserna är goda att processen kommer leda till att citaten kommer plockas bort från sajten.

Nordfront: ”Viktigt principfall” 

Nordfronts chefredaktör Martin Saxlind har i en artikel publicerad 25 oktober skrivit att ”det här är uppenbarligen ett viktigt principfall och Nordfront har inte för avsikt att ta bort citaten. Om vi skulle vika ner oss för detta innebär det att stora delar av det nordiska kulturarvet blir otillgängligt för oss”.  

Vidare skriver Saxlind att ”om Svenska Akademien insisterar får detta bli det historiska och första fallet där Klassikerskyddet testas i en svensk domstol.” 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer