Podden är en del av Europarådets kampanj No Hate Speech Movement som Statens medieråd genomför i Sverige. No Hate Speech Movement riktar sig särskilt till barn och unga och arbetar med att höja kunskapen om rasism, sexism och andra former av diskriminering.
– Vi började med projektet i augusti förra året och fokus har legat på näthat, diskriminering, rasism och sexism på nätet. I den nya podden får man möta fyra människor som utsatts för näthat, rasism och diskriminering och hur de bemött det, säger Johnny Lindqvist som är projektledare för No Hate Speech Movement.
Kända medverkande
De medverkande i programmet är komikern Soran Ismail, Fanna Ndow Norrby bakom Instagram- och Facebookkontot @svartkvinna, Judith Kiros som är en av grundarna till forumet Rummet och Angela Larsson som startade Instagramkontot @asiatiskkvinna. I podden berättar de sina personliga erfarenheter av rasism och diskriminering men också hur de valt att agera mot det.
– Vi har pratat med människor som gjort mediala avtryck i de här frågorna och som gjort olika saker för att agera mot den rasism de utsatts för. Men det finns också någon slags förväntning på att man som till exempel bloggare måste bemöta de kommentarer man får. Soran Ismail har ju varit väldigt tydlig med att han bara tar diskussionen med de som faktiskt vill diskutera.
Vill stärka ungdomar
Johnny Lindqvist säger att man genom No Hate-kampanjen vill stärka ungdomars roll som digitala medborgare. Han säger att det inte handlar om att komma med pekpinnar utan om att ge ungdomar kunskaper om säkerhet på nätet och hur man kan göra om man själv eller någon annan blir utsatt för diskriminering.
– Den debatt som varit gör att många unga känner sig oroliga. Många unga med invandrarbakgrund känner sig hotade av odemokratiska krafter. Vi måste börja nu. Vi måste visa unga att främlingsfientligheten och rasismen inte kommer att växa.
”Diskutera frågorna”
No Hate Speech Movement samarbetar med skolor och kompletterar sina poddradio-program med material som riktar sig till bloggare eller de som modererar sidor och kommentarfält i sociala medier. Johnny Lindqvist säger att det är särskilt viktigt i och med att internet är en så pass betydelsefull plattform i ungas sociala liv och att många inte verkar veta vilka lagar som gäller när det kommer till kränkningar och vad man faktiskt får skriva.
– Det är oerhört viktigt att skolan integrerar den här typen av frågor i undervisningen. Lärare måste bli bekväma med att diskutera den här typen av frågor. Man borde omgående lansera en obligatorisk utbildning för pedagoger om hur man bemöter den här typen av frågor.