Börshuset i Gamla Stan i Stockholm. Här kommer nobelpriset i litteratur tillkännages den 13 oktober. Foto: TT

Nobelpriset i litteratur tillkännages den 13 oktober

Uppdaterad
Publicerad

Många hade hoppats att årets litteraturpristagare i litteratur skulle presenteras redan nästa vecka, den 6 oktober. Men nu är det klart att det blir en vecka senare.

Det årliga tillkännagivandet av nobelpriset i litteratur har inget fast datum. Kulturnyheterna ringde upp Svenska Akademiens Per Wästberg och frågade vad det beror på.

Varför blev det den 13 oktober?

– Vi ska enligt stadgarna sammanträda näst sista torsdagen i september, och den inträffade ovanligt sent i år. Vi behöver fyra torsdagar: den första torsdagen lägger Nobelkommitens ledamöter fram sina utlåtanden. Den andra torsdagen ger övriga ledamöter sina synpunkter på de fem kandidaterna. Den tredje torsdagen summerar vi och provröstar. Och den fjärde torsdagen sker tillkänngivandet.

Så det är inte oenighet i akademin som ligger bakom datumet?

– Nej, absolut inte. Det är en rent matematisk ritual.

Idag är det fredag. Igår var alltså den andra torsdagen i ritualen?

– Ja, vi satt många, många timmar igår.

Har ni nått någon enighet redan nu?

– Det kan jag inte kommentera. Diskussionerna är alltid mångfaldiga. Men till slut når vi någorlunda enighet. Jag säger någorlunda, det är mycket sällan det är total enighet.

Den ständiga sekreteraren Sara Danius har varit sjukskriven. Kommer hon att tillkännage vinnaren?

– Absolut. Hon har varit i full tjänst sen den 1 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.