Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj har befunnit sig i exil i Berlin sedan två år tillbaka. Foto: TT/AP

Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitjs böcker kan förbjudas i Belarus – utreds för extremism

Uppdaterad
Publicerad

Kulturministeriet i Belarus ska utreda nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitjs böcker för extremism. Detta uppger hennes agent Galina Dursthoff för Kulturnyheterna.

– De vill utreda om Svetlanas böcker ska tas bort, inte bara från bokhandlar och bibliotek men också från privata hem, säger Dursthoff.

Svetlana Aleksijevitj befinner sig i exil i Berlin sedan två år tillbaka som en konsekvens av hennes kritik mot det belarusiska regimen och president Aleksandr Lukasjenko.

– Säkerhetsstyrkor har försökt ta sig in i hennes lägenhet och det har alltid funnits en hotbild mot henne. Nu verkar det här vara nästa steg. Att ta bort böckerna från hela landet, säger agenten Galina Dursthoff.

Utredningsprocess pågår

Svetlana Aleksijevitj själv meddelar via sin agent att hon ser hela situationen som ”absurd”.

– Hon kan bara skratta åt det för att det är så löjligt, säger Dursthoff.

Enligt Aleksijevitj pågår fortfarande en utredningsprocess, menar Galina Dursthoff, som förväntar sig att regimen kommer att agera mot Aleksijevitjs litteratur.

– De kommer säkerligen hitta något mot henne, och sedan ta bort böckerna, säger hon.

Bibliotek har börjat ta bort

Enligt Dimitri Vasserman på Belarus folkambassad har vissa av landets bibliotek redan börjat ta bort Aleksijevitjs böcker.  

– De måste inte göra det enligt lagen än, men folk är rädda och tar bort dem proaktivt för att de är rädda att hamna i fängelse, säger Vasserman.

”Aleksijevitj inte tystas, tvärtom”

Mats Malm från Svenska Akademien reagerar starkt på censuren.

– Tanken att Nobelpristagaren i litteratur Svetlana Aleksijevitj skulle tystas med hjälp av en utredning om extremism är lika absurd som hotfull, skriver han i ett mejl till Kulturnyheterna. Aleksijevitj ska inte tystas, tvärtom.

Akademien har bjudit in författaren till en konferens om hoten mot yttrandefriheten tillsammans med ett antal andra internationella auktoriteter.

– Vi tar den negativa utveckling som har varit tydlig under senare år på största allvar.

Belarus Folkambassad drivs av pro-demokratiska Belarusiska aktivister, och öppnade i Sverige 2020. De har filialer i 12 europeiska länder, och har som mål att engagera svenska politiker och civilsamhälle att hjälpa det belarusiska folket att skapa en demokratisk rättstat i Belarus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.