Conan O'Brien var konferencier och Icona Pop var en av artisterna under fredspriskonserten 2016 då Colombias president Juan Manuel Santos fick fredspriset. Foto: Jon Olav Nesvold/Vegard Grott/TT

Nobels fredspriskonsert ställs in – ekonomiska bekymmer

Uppdaterad
Publicerad

Årets Nobels fredsprisceremoni den 10 december i Oslo följs inte av en konsert. Orsaken? Ekonomiska bekymmer, enligt arrangörerna:

– Konserten är mycket krävande att finansiera, säger säger Olav Njølstad, den norska Nobelstiftelsens vd.

Först kom beskedet att Nobelpriset i litteratur ställs in i år. Det efter krisen i Svenska Akademien. Nu kommer nästa bakslag för årets nobelfirande. Den årliga konserten som brukar arrangeras i samband med att fredspriset delas ut i Oslo ställs in. Den här gången handlar det om ekonomiska bekymmer.

Beroende av sponsorer

Konserten är inte skattefinansierad, utan går runt enbart på bidrag från norska sponsorer och biljettintäkter. När matvarukedjan Rema meddelade att de slutar sponsra evenemanget blev det spiken i kistan – och omöjligt för arrangörerna att finansiera konserten i år.

– Konserten är mycket krävande att finansiera och vi vill därför använda nästa år till att utveckla ett nytt konsertformat. Ambitionen är att lansera en konsert i ny kostym 2019. Samtidigt vill vi undersöka hur konserten kan anpassas för andra plattformar än traditionell linjär TV, säger Olav Njølstad, den norska Nobelstiftelsens vd.

Har arrangerats sedan 1994

Den första konserten i samband med utdelandet av Nobels fredspris arrangerades 1994. Genom åren har artister som Whitney Houston, Lady Gaga och nu senast Zara Larsson uppträtt efter den anrika prisceremonin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.