Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten. Foto: TT

Nobelstiftelsens vd: Svenska Akademien behöver hjälp utifrån

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Akademien borde skaffa hjälp utifrån gällande sina sekretess- och jävsregler säger Nobelstiftelsens vd, rapporterar Sveriges Radio.

Uppgifterna kommer från en intern intervju som Nobelstiftelsen gjort med den egna vd:n för att ge internationella samarbetspartners svar på vad som händer inom Svenska Akademien.

Sveriges Radios Ekot-redaktion har tagit del av intervjun med vd Lars Heikensten där han säger att Akademien bör ta hjälp från en utomstående part och att institutionen måste omvärdera synen på sekretess- och jävsregler. Läget beskrivs som ”allvarligt och bekymmersamt” då krisen började efter anklagelser om sexuella trakasserier.

Krisen i Svenska Akademien

Rekryterar utifrån

Heikensten säger att Nobelstiftelsen kommer att övervaka Svenska Akademiens arbete, men att det är omvärlden som bestämmer när den återfått sitt förtroende.

”Egentligen är det inga nyheter för oss i Heikenstens intervju. Vi vill nog i grunden samma sak. Vi har under den gångna månaden tagit in externa experter inom juridik, organisationspsykologi och kommunikation, allt för att stärka förtroendet för vår verksamhet. Jag har haft täta kontakter med Heikensten själv och Nobelstiftelsen och kommer fortsätta att ha det, men jag vill betona att viljan till förändring kommer inifrån Akademien själv.”, skriver Svenska Akademiens tf ständige sekreterare Anders Olsson i ett mejl till Kulturnyheterna.

Ingen kriskommission

Anders Olsson skriver i även i ett pressmeddelande från akademien att han hoppas att Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund (som ännu inte begärt formellt utträde) kan tänka sig att återvända till arbetet.

I början av månaden blev det känt att Danius, Espmark och Englund krävt att en oberoende kriskommission bildas för att utreda krisen i akademien. Men någon sådan ska alltså inte ha upprättats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet