Skådespelaren Noomi Rapace är dubbelaktuell med den isländska filmen Lamm och den svenska Netflix-producerade filmen Svart krabba. Foto: TT

Noomi Rapace tillbaka med skräckdramat Lamm

Uppdaterad
Publicerad

Hon slog igenom som hacker i filmatiseringen av Stieg Larssons ”Millennium”, sedan dess har Noomi Rapace varit ett återkommande namn i Hollywood. Med det isländska skräckdramat Lamm och den dystopiska Svart krabba är hon tillbaka där allting började.

– Jag har längtat efter att jobba med filmskapare och berättare från den här delen av världen, säger skådespelerskan Noomi Rapace.

Med det isländska skräckdramat och indiefilmen Lamm sattes Noomi Rapace direkt i arbete. Redan första inspelningsdagen fick hon nämligen uppdraget att förlösa en lamm.

– På måndagsmorgon sitter jag i min trailer på ett isländskt berg och väntar på att bonden ska ge tecken. Sedan kommer knacken och jag springer ner i ladan och och drar ut ett levande lamm. 

Filmen handlar om det barnlösa lantbrukarparet Maria och Ingvar som efter år av sorg får en oväntad gåva. På gården föds ett barn som är till hälften människa och hälften lamm – ett barn som paret snabbt behåller.

– Det är en film om moderskap, föräldraskap, läkning och liv, säger Noomi Rapace.

Isländsk folktro bakom berättelsen 

Lamm bygger på isländsk folktro och är regissören Valdimar Jóhannssons långfilmsdebut. Manuset är skrivet tillsammans med den isländske poeten och författaren Sjón och det var ett samarbete som lockade Noomi Rapace.

– Jag tyckte att manuset av Sjón var så fantastiskt välskrivet, minimalistiskt, känsligfyllt och originellt. Ofta läser man och känner att man vill ta bort väldigt mycket dialog eller att det är överskrivet. Här var det perfekt balans. 

Efterlängtat återkomst

Förutom det isländska skräckdramat är Noomi Rapace också aktuell som skridskoåkaren Caroline Edh i den svenska Netflix-filmen Svart krabba. Filmen baseras på författaren Jerker Virdborgs roman från 2002 och skildrar hur en grupp människor blir soldater i ett krigsdrabbat Sverige.

Enligt Rapace var inspelningen i Kiruna en av de tuffaste som hon varit med om, men framförallt en efterlängtad återkomst.

– Jag har längtat efter att komma tillbaka till Skandinavien och jobba med filmskapare och berättare från den här delen av världen. Och att jag fick göra det med två totalt olika filmer är jag väldigt glad för. 

Hör skådespelaren Noomi Rapace berätta mer i inslaget ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.