Flera journalistförbund kritiserar åtal mot Estonia-filmare

Uppdaterad
Publicerad

I januari ska Göteborgs tingsrätt för första gången pröva Estonialagen. En journalist och en operatör bakom Estoniadokumentären åtalas, misstänkta för att ha kränkt griftefriden. De nordiska journalistförbunden har nu gått ihop och skrivit ett uttalande där de är djupt kritiska mot att männen åtalas.

Journalistförbunden i Estland, Norge, Danmark, Finland och Sverige har tillsammans skrivit under ett uttalande där de kritiserar åtalet mot filmaren Henrik Evertsson och hans kollega Linus Andersson. Det var i september 2019 som teamet bakom dokumentären Estonia – fyndet som förändrar allt, sänkte ner en dykrobot och filmade vid Estonia och fann ett tidigare okänt hål i skrovet.

– Det här är internationellt vatten och journalister ska kunna få arbeta, säger Ulrika Hyllert, ordförande för Journalistförbundet i Sverige.

Dokumentären om fartyget Estonia på Dplay har rönt enorm uppmärksamhet. Redan innan premiären krävde Estland nya undersökningar av vraket. Både SD och KD villl upphäva gravfriden för att möjliggöra nya dykningar på vraket och under onsdagen meddelade inrikesminister Mikael Damberg (S) att han inte är främmande för att tillåta nya undersökningar.

Två svenskar inför rätta

Men två av de svenskar som ligger bakom dokumentären: journalisten Henrik Evertsson och Linus Anderson, operatör för undervattensutrustning åtalades i somras för att ha kränkt griftefriden. Den 25 januari nästa år inleds huvudförhandlingen i Göteborgs tingsrätt – det blir första gången lagen prövas och de åtalade riskerar två års fängelse.

Estonia ligger på internationellt vatten, men för att skydda vraket finns det en speciallagstiftning baserat på ett avtal mellan flera Östersjöstater som Sverige har skrivit under.

Hör journalistförbundens kritik i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.